46

Греят вино и кафе на пясък за гостите на Бухаловия хан

Комплекс "Старинно Карлово" се стяга за Коледа

Оживена подготовка за посрещане на Коледа върви в комплекс "Старинно Карлово". Стотици гости от града и страната очаква най-голямата къща от комплекса - Бухаловия хан.

В уникалната атмосфера посетителите ще опитат кафе на пясък, придружено със захаросани орехи и домашни курабийки, както и чаша греяно вино. Коледа в Бухаловия хан ще дойде още на 21 декември. На този ден от 11.00 до 14.00 часа Добрият старец ще раздаде подаръци на тези деца, които са му написали писмо навреме.

В истинска приказка се превърна не само дворът, но и една от залите на Бухаловия хан в Карлово. В нея в топлите цветове на Коледа

сияят лицата на любими герои от приказките,

изрисувани върху картички, български шевици, поставени в рамка и върху сувенири, еленчета, ангелчета и елхички от глина, плодове от плъстена вълна, десетки варианти на снежни човеци и красиви кукли.

Огромната продукция  е дело на екипа на комплекс "Старинно Карлово", който се готви да пресъздаде Коледа в сувенири и играчки за коледна украса още от октомври.

Глинените фигурки на приказни животни и растения са дело на Мария Василевска. На нея е поверено грънчарското колело в една от работилниците на комплекса. За да се научи да вае предмети от глина, тя се обучавала на курс. След най-харесваните от клиентите коледни играчки от глина са еленчета, зайчета, елхички, ангелчета. Правят се почти като домашни курабийки, обяснява Мария. За да покаже на посетителите как става това, тя източва голяма глинена кора, след това отсича фигурките с формички, досущ  като тези за курабийки. След като ги изпече в пещта, ги украсява с подходящи бои.

Когато работи на грънчарското колело, край него събират деца и възрастни, а Мария им показва как за източват чаша, купа, ваза. Неотдавна бащата на 6-годишно момиченце направо смаял екипа на Бухаловия хан, като изваял лампата на Аладин. Толкова впечатляващи били формите, които постигнал, а това било всъщност запознанството му с грънчарското колело. Но украсата на дребните фигурки се оказва

най-привлекателното занимание за малчуганите.

Освен тях Мария извайва и снежни човеци от плъстена вълна. С тази дейност се занимава и Мадлена Шахънска. И двете могат да работят и на грънчарското колело, и да правят фигури от плъстена вълна. За да се научат, ръководството на комплекс "Старинно Карлово" им осигурило посещение на курсове при майстори.

В залата на Бухаловия хан са подредени красиви снежни човеци, но също и много други предмети от плъстена вълна. От огромна кошница сияят тикви, ябълки, моркови. Цялата кошница или само един или няколко плода от нея също са предпочитана украса за Коледа.

В удивителната колекция за Коледа са  бродираните сувенири на Румяна Христова. В тях са извезани старинни символи от българските шевици. Да ги пресъздава в големи карета и покривки, да открива нови знаци в бродериите от преди два века, е любимо занимание на Румяна. А когато трябва да допълни и обогати предложенията от сувенири в Бухаловия хан, тя пренася отделните елементи върху малки модели, поставени в рамки.  Малки пана с избродирани снежни човеци и Дядо Коледа, снежинки и елхички също са сред сувенирите, изработени от Румяна. Красивите пана са винаги подходяща украса на дома.

Сред най-привлекателните сувенири са коледните чорапчета. Изработва ги Гергана Щръклева.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?