Следвайте ни

Градушка съсипа реколтата в Певците, порой се изсипа над Карлово

viber icon

Силна градушка  и порой удариха Подбалкана снощи. От 18.30 до 19.00 часа градушка помля Сопот и селата на запад от Вазовия град. Най-много пострада землището на Певците. Градините с рози, жита, зеленчуци и овошки са смлени  от ледените късове.

Градушката не беше едра – с големина на царевично зърно, но бе много интензивна и продължителна – повече от половин час лед се сипеше от небето, разказа кметът на селото Бодан Богданов. Щетите за селските стопани са огромни. Реколтата е погубена почти 100 процента., допълни той.

Купчини лед с височина около 20 см все още  стояха неразтопени днес преди обед на Подбалканския път на разклона за Певците и за завод „Иганово“ на ВМЗ.

Поройният дъжд, придружен с гръмотевици се изливаше в продължение на два часа. Шахтите на канализацията преляха, силната вода изхвърляше капаците им. Полицейски патрул обикаляше града и униформени поставяха отново капаците на шахтите на местата им. Усилията на полицаите в този момент бяха посрещнати с адмирации, а потребители във ФБ приветстваха униформените за техните усилия да  осигурят безопасно движение.

Дъждът довлече в Карлово тонове наноси от Балкана. Улиците се затрупаха с пясък, клони, шума и пръст. Община Карлово организира светкавично бригади, които да почистят основните артерии и вътрешните улици, покрити в пръст. На линия сме отрано тази сутрин, работи се едновременно на повече от десет възлови места, коментира пред "Марица" заместник-кметът по екология инж. Стойо Карагенски. Администрацията изпрати работниците от звено БКС да чисти улиците, но потърси помощ и от външни фирми. Все още по бул. „Освобождение“, ул. „Теофан Районов“, „Бяла река“, Пролет“ и по много вътреши улици работят екипи на фирмите „Копсис транс“, Терасист“, „Пътища“ АД и фирмата на Стоян Начев.

Градинките и детските площадки са затрупани с битови отпадъци, които водата довлече – пластмасови бутилки и торбички, опаковки и клони.

За около час екип на карловската противопожарна служба успя да изпомпи водата но подлежа на ул. „Теофан Райнов“, който от снощи приличаше на езеро.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?