Следвайте ни

Градят нов водопровод до хотелите и вилите на Паниците край Калофер

viber icon

Местността Паниците става атрактивна зона за развитие на туризма, очаква се до края на годината чрез приемането на Общия устройствен план на община Карлово тя да бъде обособена като курортна зона. Стъпка към нейното развитие е съвместен проект на община Карлово и ВиК ЕООД- Пловдив за подмяна на стария водопровод с ново трасе, изградено изцяло от полиетиленова тръба. То е с дължина 1200 метра,  диаметърът на тръбата е 110 милиметра и гарантира качествено водоснабдяване на досегашните и на бъдещите абонати.

Днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов и главният инженер на ВиК – Пловдив  Антон Гълъбов представиха проекта  пред собствениците на туристически обекти, вили и стопански сгради в района. Там присъстваха народният представител Данка Люртова, председателят на ОбС-Карлово Доньо Тодоров, заместник-кметът Николай Цветков, началникът на ВиК – клон Карлово Елен Писачев.

Над 30 обекта в местността Паниците в Калоферския Балкан ще бъдат снабдени с чиста питейна вода по новото трасе, което се изгражда в момента. Сред ползвателите са хотели, къщи за гости, вили, стопански постройки. Екип на ВиК ЕООД вече е изградил около 400 метра от новото трасе, след броени дни ще бъдат положени още  над 700 метра тръби.

Качественото водоснабдяване на обектите в местността Паниците е сред приоритетите на ВиК в Карловския регион, зави инж. Гълъбов. Той припомни, че в дългогодишното сътрудничество с община Карлово дружеството е  изградило десетки съвместни обекти, сред които  подмяна на водопроводи по улици във всички населени места. Последният голям съвместен проект е реконструкция и реновиране на двата големи водоема в Карлово- единият с обем  6500 куб. м, другият – 5000 куб. м, които  захранват целия град. Те са изцяло с нова хидроизолация, с нови сухи камери и  арматури по тях. Това ще допринесе за качеството на водоснабдителната услуга в Карлово, заяви инж. Гълъбов.

Водата е живот, затова се налага да я пестим, да не я разхищаваме, да бъде само за питейни нужди, както е записано по закон, призова той.

В региона в с. Васил Левски  бе реновиран нов водоизточник, приет  за експлоатация от община Карлово, припомни Кабаиванов. От него до селото е изградено  ново напорно трасе, така че село Васил Левски има допълнително водоснабдяване и дългогодишните проблеми през зимата и през лятото вече са отстранени. До края на годината по договор за съвместна дейност  между ВиК и община Карлово ще бъдат подменени водопроводите на две улици в Карлово, както и в Розино и Баня. Ще  бъде рестартиран проекта за нов водоем над Военното градче в Карлово, който  е започнал да се реализира през 90-те години. Той е с вместимост  8 000 куб. м. Този водоем е бил проектиран да  захранва Карлово-запад  и част от Сопот и трябва да бъде завършен, заяви Кабаиванов. 

Стоян Бозуков и Соня Неделчева - собствениците на туристически обекти  в местността Паниците благодариха на общината и водното дружество за новия водопровод. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?