Следвайте ни

Горското в Клисура ударно вози по 20 камиона дърва на ден

viber icon

Фаня Гъдуларова от Розино се уплаши, че може да остане без дърва за огрев тази зима. Както повечето жители на селото и тя си купува топлото от Държавно горско стопанство – Клисура. Подала заявление и платила 5 кубика на 30 октомври, но доставката се бави повече от 20 дни.  Освен това Фаня искала да си поръча 10 кубика, но засега  горското имало възможност да  и достави  само пет.

Сама съм, цялото ми семейство е в Германия и няма да се върнат тази зима, а аз няма с какво да паля камината. Винаги купувам от Горското, защото е по-евтино, обясни пред „Марица“ тя. 

До няколко дни жената ще получи доставката, увери директорът на ДГС – Клисура Атанас Стойнев. Проверка на репортера установи, че Държавно Горско стопанство  Клисура целогодишно доставя дърва за огрев на населението от територията, на която работи – близо десет населени места в западната част на Карловска община – Клисура, Розино, Христо Даново, Кърнаре, Столетово, Иганово и др. Желаещите се записват в кметството, срокът за подаване на заявленията е до 31 март на настоящата година. Винаги обаче има хора, които по различни причини се записват и след този срок.  Както става ясно и жената, която се е обърнала към „Марица“ , е подала заявление едва в края на октомври. Ще изпълним навреме всички заявки, работим без прекъсване, има достатъчно дърва. Често на ден от Горското излизат 20 камиона с дърва за огрев, обясни директорът.

Държавното Горско стопанство в Клисура работи по Наредба за снабдяване на местното население с дърва за огрев. Едно домакинство поръчва обикновено  10 кубика. В момента обаче заявките са много и горското се старае в началото на зимата по-бързо да снабди всички, затова зарежда домакинствата с по пет кубика. След това всеки може да си поръча по още пет. 

Дървата, които продаваме са нарязани на  метър. Хората сами си осигуряват транспорта. Ние имаме изискване камионите, които влизат на територията на Горското да бъдат регистрирани, с GPS, да са технически изправни. Горското не се занимава с организацията на превоза, нито каква е цената на тази услуга, обясни директорът.

До този момент нямам сигнал от някое кметство за проблеми със снабдяването на хората с дърва. В началото на зимата по обясними причини има наплив от нови заявления, а това означава, че не може да доставим заявката още на същия ден, има забавяне, което обаче не смятаме че е проблем, тъй като цяла година возим дърва. Няма случай да сме оставили някой без дърва за зимата,   обясни още Атанас Стойнев.

Снимката е илюстративна, от Интернет

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бързият

Бързият

25.11.2020 | 21:06

То да е само дърва за огрев да се извозват

Отговори
0 0
Иван Иванов

Иван Иванов

25.11.2020 | 20:52

Само за уточнение ще споделя че в кметствата се записват хора които САМИ СИ НАБИРАТ Суха маса. А иначе за дърва от горското може да си поръчаш по всяко време на годината,които те ти ги берат,тварят извозват и доставят.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?