Следвайте ни

Гори боровата гора над Карлово

viber icon

Пожар обхвана Боровата гора над Карлово, димът бе забелязан преди около час, малко по-късно пушек се изви от още три огнища. Горят треви, храсти борови иглички, огънят не е обхванал дърветата, а се стели по земята. Пожарът е обхванал около 7-8 декара.

На място са 15 пожарникари от РС Пожарна безопасност и защита населението в Карлово и над 25 горски работници, както и служители на НП Централен Балкан. Очаква се към тях да се присъединят още хора. Общинската администрация е в готовност да окаже съдействие, заяви секретарят на общината Стефан Стефанов.

Теренът е изключително труден, не е възможно в гасенето да използва техника. Огнеборците гасят с пръскачки, част от тях пренасят вода с туби от Стара река, заяви пред „Марица“ директорът на Държавно горско стопанство – Карлово Златю Кличев.   Освен това духа и вятър, който разпалва огъня. Но надеждите на участниците в гасенето са да успеят да потушат пожара преди да падне нощта.

Това е четвъртият пожар в Боровата гора над Карлово за последните две години.  По това време през 2018-та пожар избухна в същата местност на около стотина метра по на изток. Борбата за спасяването на гората продължи три дни с участието на десетки доброволци.

Последният пожар там бе преди два месеца.

Според експерти пожарът е умишлен – теренът там е изключително труден, наблизо няма пътека и е почти невъзможно случаен минувач да се озове там. Не става въпрос и за предизвикване на пожар, за да се предизвика сеч на дървесина – гората е засадена с цел предпазване на склона от ерозия и там не се допускат никакви горски мероприятия. 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Разбирач

Разбирач

31.08.2020 | 22:22

Не се мотайте а вдигнете вертолетите да го угасят утре рано. Не чакайте да се разгори до билото, тогава само Господ може да ви помогне ако прати дъжд.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?