3906

Гордост на Сопот: Щангистът Иван Димов грабна сребро на Световното в Доха

Иван Димов заслужи сребърен медал на Световната купа по вдигане на тежести в Доха, Катар.

Българинът се състезава в по-горната за него категория - до 67 кг  като събра двубой от общо 300 кг.

Веднага след като стана известен резултатът на спортиста на състезанието в Доха кметът на Сопот Станислав Стоенчев сподели радостта и гордостта на съгражданите си от изявите на Иван Димов.

Иван Димов е на 21 години, той е от Сопот и тренира от дете. Бил на 5-6 години, когато в спорната зала на града го завел неговия по-голям брат, а баща му Петко Димов подкрепил изцяло малкото момче да тренира силовия спорт. Първият му треньор е Иван Лухов, който продължава да създава големи спортисти в щангите. От учебната 2021/2022 г. Иван Димов е студент в Националната спортна академия и вече от три години е в националния отбор по вдигане на тежести.

Миналата година той стана шампион на Европейското първенство в Тирана, Албания.

В това състезание Димов направи общо пет сполучливи опита като изхвърли последователно 133 кг, 137 кг и 140 кг. В изтласкването вдигна 155 и 160 кг, като не успя само на 165 кг.

В първото упражнение той стана втори, а във второто се нареди пети. 

Иван Димов заслужи и $500 от наградния фонд. В категорията, в която той се състезава имаше само двама представители от Европа.

Шампион стана Жу Жон Ри (Северна Короя) с 317 кг (139+178), а на почетната стълбица се качи и Буниад Рашидов (Туркменистан) с 298 кг (140+160).


Световната купа е квалификация за Олимпиадата в Париж през 2024 година. От българите в Катар ще участва и Карлос Насар (89 кг), който вдига в неделя.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?