46

Големи дарения тръгнаха към пострадалите от потопа в карловските села

Паричната помощ за хората, пострадали от наводнението на 2 септември в Карловските села, събрана на дарителската сметка на Община Карлово, тръгна към получателите. Тя е разпределена между 262 домакинства, по критерии, определени от Обществения съвет за управление на даренията. Както „Марица“ писа, на дарителската сметка на общината към 16 ноември, когато Общественият съвет взе решение, на дарителската сметка бяха събрани 1 498 941 лева.

Първи получиха на тази помощ са две семейства от Каравелово. Макар пораженията в селото да са огромни и да обхващат най-голяма територия, пострадалите домакинства за от втора, трета и четвърта категория. Двете семейства , които получиха помощ по 7994 лв. за втора категория пострадали.

Най-засегнатите 9 собственици на напълно разрушени и подлежащи на разрушаване жилища без възможност за укрепване в Богдан и Слатина ще получат по 16 654 лева.

На общо 15 домакинства с негодни за обитаване жилища, но подлежащи на ремонт, ще бъдат преведени по 7994 лева. На 188 семейства – тежко пострадали с наводнен етаж и с унищожена покъщнина се отпускат по 5660 лв., на други 50 с наводнен етаж с леки щети - по 3297 лева. Семействата с нарушени дворни площи, стопански постройки и разрушени огради средствата ще бъдат дадени от останалите 223 000 лева от DMS кампанията, които още не са предоставени.

 Даренията ще бъдат преведени по посочени от хората банкови сметки. Изплащането се извършва след представяне на всички изискуеми документи.

Междувременно в събота фондация „Гората.Бг“ направи голямо дарение на 242 семейства от наводнените села. То е на стойност  445 хиляди лв. събрано от 2800 дарители. Дарителската кампания на фондацията събра и разпредели още над 50 хиляди лева в техника, мебели, наеми, и консумативи, а и още десетки хиляди в предметни дарения.

В събота, 3 декември, всяко от тези  242 семейства получи ваучери на стойност 1800 лева за закупуване на строителни материали от Praktiker.

Инициативата бе организирана много добре, бяха изготвени списъци с имената на хората, които ще получат дарението, коментира в социалните мрежи председателят на фондацията Никола Рахнев. За да получат дарението хората трябваше да подпишат декларация, да представят лични документи и документи за собственост на пострадалия имот и да се разпишат в списъка.

Раздаването на ваучерите стартира от Каравелово. До края на деня организаторите раздадоха ваучерите и на пострадалите от Богдан и Слатина.

В ход е подготовка на още едно мащабно дарение, то се организира от БЧК и ще бъде разпределено на  396 домакинства, пострадали от наводнението на 2 септември в Каравелово, Богдан и Слатина, Войнягово.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Христо Стоянов

Христо Стоянов

07.12.2022 | 18:16

Къде изчезват паветата на Карлово? Шрифт Larger Font Smaller Font Петък, 22 Юни 2012 00:30 Този въпрос вълнува карловци. Карлово бе град с павирани главни улици и това е факт от сто години назад. При основните ремонти, които кой знае защо не подобриха водоснабдителната мрежа на града и тя непрекъснато аварира, някои от главните улици смениха паважа с асфалт. Паветата изчезнаха в битието, но не в Карловското. Процесът продължава. Предполага се, че за да се разкопае улица, за да се свърже новостроящ се обект с канализацията на града, се дава разрешение от специализираните градски органи. Защо тогава те не проследяват процеса и не налагат санкции след некачествено възстановяване на пътната настилка. Нещо повече – след като бъде прекарана канализация до новостроящия се обект, паветата от малко останалите в Карлово павирани улици изчезват. На тяхно място се появяват циментови блокчета, които са чупливи, не са равностойни на качеството и вида на каменните павета. Защо специалистите не санкционират виновните; защо не се интересуват дали качествено е възстановен паважът. А има достатъчно институции и специалисти! Дори и... Инспекторат към общинското ръководство!

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?