46

Гола сеч в Балкана над Розино: Прибират дървесина от летните пожари

В ход е стопроцентово изсичане на обгорялата дървесина  в  Стара планина над Розино.  Дейностите обхващат площ от 897 декара на територията на Държавно горско стопанство Клисура. Те се осъществяват изцяло на терена, на който на 2 август миналата година вилня голям пожар. За пълната сеч е проведена процедура от Южноцентрално държавно предприятие-Смолян, част от което е Държавно горско стопанство Клисура.

Масивът, в който се извършва сечта започва непосредствено от последните къщи на Розино и се простира навътре в Балкана, той обаче не навлиза в защитената територия НП „Централен Балкан“.

Целта на тези дейности е да се освободи гората от обгорената дървесина и да започне нейното естествено възстановяване, заяви пред „Марица“ директорът на ДГС – Клисура Атанас Стойнев.  Лесничеите ще проследят развитието на процесите на тази площ и  там, където необходимо ще бъде подпомогнато развитието на новата гора със залесяване. Целият масив бе покрит с иглолистни дървета, основно черен бор. Очакваме на места те се възстановят по естествен път, а там където това не се случи, ще бъдат залесени нови иглолистни фиданки, обясни Стойнев.

Две фирми работят на терена. Те имат срок до края на юни да чрез сеч да приберат обгорялата дървесина. Добитият дървен материал се окачествява и според състоянието му се използва с различно предназначение.

Грижата за гората при усвояването на дървесината след природни бедствия е същото толкова важен процес при стопанисване на гората, колкото нейното залесяване и отглеждане. След възникналия върхов пожар на 2 август 2021 г. в землището на Розино.

За кратко време служителите на ТП ДГС-Клисура създадоха необходимата организация за усвояване на пострадалата дървесина, с което ще предотврати нейното похабяване.

Пожарът в гората над Розино е един от най-големите през изминалата година. Той тръгна от сухи треви в района на жп гарата край селото. Една от основните версии е, че той е тръгнал от искра, получена при преминаване на влак по жп трасето. 

Петхилядното село се размина на косъм от стихията благодарение на координираните действия на няколко институции. Пожарът бе потушен от екип огнеборци от РС ПБЗН – Карлово и с участието на горски служители от ДГС – Клисура, над 50 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада и доброволци. Окончателно стихията бе потушена от военен хеликоптер „Кугър“, който изля тонове вода.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?