Следвайте ни

Гласят терен от „Карловска коприна“ АД за съвместен проект с НАТО

viber icon

В ход е мащабен проект, който ще превърне един от символите на Карлово и на България – бившето предприятие „Карловска коприна“ в комплекс, предназначен за военнослужещи, участвали в международни мисии на НАТО. Той ще изникне на мястото на стари сгради в двора на някогашната слава на Карлово. Проектът предвижда в  него освен жилищни сгради и гаражи да има зелени площи, басейни и други спортни съоръжения. Проектът е на Димитър Тадаръков, собственик на „Карловска коприна“ АД. 

Преди броени дни там започна събарянето на  сгради, които са на повече от 60 години. Те са пред разпад и са заплаха за живота на хората. Събарянето на части от емблематичното предприятие обаче предизвика бурни реакции в Карлово. За поколения наред „Карловска коприна“ бе предприятието, в което хората си вадеха хляба, но също и символ на българската коприна в бившия Съветски съюз, Европа и Азия. „Коприната“ не работи от 20 години и призрачният вид на сградите навява освен носталгия, но и чувство за безперспективност.

Причините за затварянето на предприятието са икономически, коментира пред кореспондента на „Марица“ проф. Димитър Тадаръков. Целият копринен отрасъл си отиде от нелоялна конкуренция,  каза още собстевникът.

Имаме инвестиционни намерения за този  терен, обсъждаме три предложения, уточни Тадаръков. Въпрос на икономическа преценка, както и на  наличието на работна ръка в региона е кой от тях ще изберем, коментира той.

Като един от тези проекти проф. Тадаръков посочи изграждането на комплекс за военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада, които са участвали и участват в международни мисии на НАТО. Проф. Тадаръков вече е протегнал ръка на Алианса за партньорство в този проект.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?