Следвайте ни

Гимназисти от Карлово разказват за предателството и парите като Левски и поп Кръстю

viber icon

По случай 147 години от гибелта на Апостола СУ „Васил Левски" - Карлово ще представи спектакъла „По дирите на сребърниците". Представлението е на 18 февруари от 19.00 часа в големия салон на читалището.

Автор е Иван Шаламанов, учител по литература. Темата е за предателството и ролята на парите в него. Освен Васил Левски героите в представлението са четирима близки сподвижници на Апостола - поп Кръстю, Анастас Попхинов, Иван Фурнаджиев - даскал от Тетевен, който обрисува пред турската полиция словесно портрета на Васил Левски, Димитър Общи.

Подготовката на спектакъл отдавна е традиция. Началото слага преди 28 години учителката по литература Мариана Манчева, вече дългогодишен директор на училището. Неизменен режисьор на представленията е Иван Стефанов, режисьор на Карловския театър „Елена Снежина".

Участието на момчетата и момичетата в тези спектакли слага отпечатък в тяхното отношение към нещата - освен че научават и разбират по-добре живота и делото на Левски, прави ги по-отговорни, смята Мариана Манчева. Беше преди няколко години, сценарият беше написан, колегите определиха учениците, които ще играят в представлението, и за ролята на Васил Левски посочиха младеж, който не беше от добрите ученици - не учеше, имаше много отсъствия. Възпротивих се - не можехме да поверим такава отговорност на момче, на което не може да се има доверие, че ще си научи репликите, че ще бъде постоянен в репетициите, които продължават малко повече от три месеца. Колегите обаче настояваха - момчето имаше физическа прилика с Левски и те искаха да опитаме. Приех. И тогава това момче се преобрази - то не пропусна нито една репетиция, научи текста си и го изпълняваше прекрасно. Бях сред публиката на 18 февруари заедно с над 700 зрители, които аплодирахме всички участници и най-много него. Когато отидох да го поздравя, той беше разстроен - объркал словореда в едно изречение, нещо, което беше без никакво значение за спектакъла. Момчето обаче се зарече, че ще докаже, че е добър ученик, и оттук насетне той нямаше отсъствия и се учеше добре, разказа Мариана Манчева.

Тази година в сценария учителят по литература Иван Шаламанов разплита причината за предателството на Левски.

Да въведе 16-17-годишните младежи в темата „Левски", се пада на режисьора Иван Стефанов. Негова е и последната дума върху сценария. Започнахме репетициите в края на октомври, припомня Яна Цветкова, едно от момичетата, които играят в т.нар. "женски хор". Първоначално изучавахме героите, епохата, после учихме репликите, докато сглобим целия спектакъл, разказва тя.

На мен се падна ролята да обрисувам Левски пред тези, които го дирят, това е ролята на даскала от Тетевен Иван Фурнаджиев, споделя Ненко Ковачев от XI клас. Не съм си избирал ролята, избраха ми я. Китарист съм в рокгрупа "Дъст".

Левски казва на Димитър Общи: „Ти си храбър мъж, защо издаде всичко? Клетва си давал?", цитира текста Александър Антонов от Х клас, който играе ролята на Димитър Общи. Ето отговора на този въпрос според моя герой, казва младежът: „Европа трябваше да разбере, нарочно издавах аз и другите карах да издават, издавахме и лъжехме отгоре, та да изглежда работата по-голяма, само тъй Европа ще се стресне и ще рече: Брех, то там под Балкана имало народ!". Тези думи на Общи най-много ме впечатлиха, обобщава Александър.

Текстът е структуриран така, че Левски води диалози със своите сподвижници, в които се сблъскват въпроси и отговори за свободата, клетвата за вярност, човечността, обяснява режисьорът Иван Стефанов.

 

12-годишен стана поп Кръстю на сцената

Алекзандър Илиев от XII клас пораснал в спектаклите за Левски и е уверен, че знае повече за Апостола. Играл съм селянин и заптие. Тази година ме избраха за ролята на поп Кръстьо. Ролята е много трудна, текстът изисква да познаваш доста добре събитията и героите от онова време. Има един монолог на поп Кръстю, който е обръщение към Бог да му подскаже как да постъпи - дали да запази стадото, на което той е пастир, тоест цял Ловеч, или да предаде един човек, от когото се възхищава. 

„Какъв беше този човек, Боже, ангел ли бе, дявол ли? Не го чух веднъж да ни попържа, мръсна дума да рече. Като мъж да отвори приказка за жена. Дарил го Господ с всичко - и снага му дал. На кон се качи, уж кон като кон, пък вземе да стъпи едно гиздаво. Скъсана аба, каквото облече - все му прилича . Аба -никаква - на други като парцал седи, а той я облече и дрипата душа добива. Да дам ли в ръцете на властта неколцина, но да опазя цял Ловеч от пожара? Или само един - Левски, защото той е подпалвачът? И защо да потулвам човек, отнел невинен живот? Какво от това, че помислите му са чисти, щом ръцете му са оцапани с невинна кръв?“ Това е един от най-драматичните моменти, допълва Алекзандър. Поп Кръстю е бил изправен пред много сложна дилема и това в този монолог е представено много силно, смята младежът.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?