Следвайте ни

Георги Самуилов купува възрожденското училище в Свежен

viber icon

Училището в най-красивото средногорско село Свежен получи шанс за нов живот. Сградата, която пустее от близо 30 години, ще бъде предложена за продажба. Това реши на своето последно заседание Общинският съвет в Брезово.

Месец по-рано пловдивската фирма „Булбилдинг“ ЕООД с управител  и едноличен собственик на капитала на дружеството Георги Самуилов внесе в общината инвестиционно предложение. Според заявеното от Самуилов инвестиционно намерение  неговото дружество ще възстанови сградата и ще я преустрои в Учебен център с лекционни и конферентни зали, както и с места за настаняване. Намеренията на собственика са в сградата да се провеждат културни събития с участието на писатели, художници, музиканти. Така скъпата за поколения свеженци необитаема сграда да стане притегателен център за културен туризъм в региона.

Сградата на училището в Свежен е строена през 1880 година. Тя е един от близо 130 сгради паметници на културата в селото, обявено преди няколко десетилетия за архитектурен резерват.  Сградата е полумасивна постройка на два етажа с площ 166 кв. м. Школото е функционирало цял век – до 1984 г., когато поради силно намалелия брой деца то е било закрито. По данни на ГРАО към 2021 г. в Свежен има едва три деца, които подлежат на училищно образование, две от тях учат в Сопот, едно в Брезово.

Макар предложението на кмета на община Брезово Христо Енков да бе прието от Общинския съвет, то взриви социалните мрежи.  Десетки местни хора и други, свързани със Свежен, поискаха запазване на сградата като общинска собственост, както и възстановяване на училищната дейност в нея. 

А не може ли да се помисли как училището да започне да функционира пак като такова,  попита Pepa Peycheva. Според нея има много млади семейства в България, които вече предпочитат селата, вместо градовете. Но за това им трябва училище, детска градина, лекар, който да посещава селото 1-2 пъти в седмицата, ако не да живее в него. Ако се поеме квартирата на младо семейство с деца, сигурно ще се намери някой желаещ. Знам, че не е лесно и изисква много работа, но без работа нищо не се постига. На селото му трябват млади хора с деца, защо не се опитаме да направим училището пак училище. Да се възстанови детският лагер, да се предложи проект за зелено училище, където деца ще идват през цялата година. Но това са стане чрез общината, а не чрез частен инвеститор, предлага Pepa Peycheva.

Това обаче  е по-скоро химера, смятат по-голяма част от участниците във фейсбук дискусията. Мнозинството от коментаторите в мрежата  са на мнение, че продажбата на подходящ инвеститор е решението за спасението на сградата и изказват адмирации за решението.

Единствената цел за продажбата на училището е сградата да бъде запазена, категоричен е кметът Христо Енков. В селото има три обекта, които са паметници на културата и които са собственост на общината. Едната е къщата на полк. Владимир Серафимов, реставрирана и превърната в част от културен център по европейски проект. Другата е фурната, продадена преди време, чиято реставрация предстои. Третата е сградата на училището. Не е по силите на общината да възстанови сградата на училището, категоричен е Енков. Той посочи, че администрацията е направила количествено-стойностна сметка. Според нея за ремонт на училището ще са нужни около 600 000-700 000 лева. Освен това поддръжката на такава сграда не би могла да се осъществи със средствата от общинския бюджет. Поради невъзможност да се поддържат частните къщи-паметници на културата само през последните години Свежен загуби над 30 такива обекта, посочи Енков. Колко от вас ще могат да признаят след 10 години, когато сградата рухне от невъзможност да бъде ремонтирана и стопанисвана, че със своята позиция против инвестиционните намерения за нея, са допринесли тя да рухне, риторично попита Христо Енков.

Продажбата на училищна сграда обаче е една от най-трудните процедури според българското законодателство. За да има сделка е необходимо съгласието и на Регионалното управление по образование – Пловдив и на Министерството на образованието и науката. И двете институции трудно казват „Да“ на такива предложения. Този път е труден и сложен, но ние вече поехме по него с надеждата да видим нашето училището действащо като учебен център, в който ще кипи културен живот, коментира кметът на община Брезово.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Коментари (3)

Гюмето

Гюмето

04.03.2021 | 15:13

Църквата ще бъде ли предложена и тя на частен инвеститор?

Отговори
2 0
Христина Тасева

Христина Тасева

04.03.2021 | 07:30

До тук ли стигна журналистиката?! Къде е анализът, търсенето на информация? Тук виждам снимка от интернет и цитирани два поста от фейсбук. Информацията е предоставена недостоверно: 1 – в момента се гласува смяна на специалния статут на училището 2 – ако това се допусне, може да се задейства сделка с инвеститорът 3 – всичко се разчува не заради правомерно уведомяване на обществото, а заради изтекла информация Изтрийте или коригирайте статията, поднесена по този начин е дискредитираща за професията и изданието Ви.

Отговори
3 0
Нешо Тошков

Нешо Тошков

04.03.2021 | 11:32

Аз мисля, че е точно обратното ! Много коректно представена информация с включването на почти всички гледни точки ! Никой не говори за смяна на статут и към "Министерство на културата", а може би към "Министерство на образованието", защото сградата е и културен паметник, но все още се води училище, пък било и недействащо ! Затова най-вероятно статутът и трябва да се промени, но целта която и г-н Енков казва е нейното запазване и не трябва да се забравя във всеки един момент !

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?