44

Фотографката на Карлово разказа живота на Подбалкана в юбилейна изложба

Юбилейна изложба на карловската фотографка Мария Сюпюрдекова събра миналата вечер   десетки карловци. Тя е посветена на 50 години творческа и професионална дейност на жената, която е неизменно със своя фотоапарат и запечатва детайлно живота на Карлово и общината. В 30 табла с общо 700 снимки Мария разказва своя творчески път чрез събитията, които е заснела и чрез живота на лицата, които е запечатала. Във фотосите са десетки познати лица, оставили своя диря в живота на Карлово и България. Сред тях някои от присъстващите откриха и себе си.

Изложбата е подредена в Бухаловия хан в комплекс Старинно Карлово в уникална атмосфера от Възраждането, сред интериор от епохата и годините на Следосвобожденска България. Откриването бе на 12 октомври, Деня на българската община, и това щастливо съвпадение отбелязва не административното честване на тази дата, а живота в Карловска община, видян през обектива на Мария Сюпюрдекова, подчерта заместник-кметът на Антон Минев.

Фотографската изложба на Мария Сюпюрдекова е  своеобразна машина на времето, която може да ни върне назад в тази история, да ни припомни важни и знакови моменти от нея, лицата на емблематични личности, но и на обикновени карловци. В нея интересни събития не само за Карлово, но и за цяла България – къпанака на Ивановден, но и Празника на розата от първото му честване до този през 2022 г., денят на Васил Левски, но и изграждането на знакови обекти и т.н. Защото най-важната функция на фотографията е да бъде пазителка на спомена, да бъде едновременно изкуство, памет и отговорност. отбеляза София Бановска, дългогодишен директор на Общинската библиотека „Д-р Иван Богоров“. Настоящата изложба е дело на истински майстор-фотограф - една дама, която чрез нея отбелязва юбилей – 50 години творческа и професионална дейност. Свикнали сме да виждаме  Мария неотменно на всички важни за нашия град събития. За нея категорично може да кажем, че ако едно събитие не е снимано от нея, то не се е състояло, допълни София Бановска.

Мария е преминала през професионално обучение в тогавашния техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик” в София /днес Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография/. Още с дипломната си работа на тема „Стари български занаяти” тя показва пристрастието си към историята и културните традиции в своя роден край. Тогава снима майстора-медникар Христо Енкин от Калофер, а снимките и до днес са в постоянната експозиция на училището.

В тази изложба, която е летопис на половин век, са лицата на карловските управници – кметове, председатели на Общинския съвет, министри и президенти, посетили града и общината, но и хроника на живота на хората, допринесли на развитието на Карлово и региона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?