Фолкдесант от 40 певци превзема Калофер за Великден

Калофер подготвя голям концерт, с който ще поздрави България по случай Великденските празници. В продължение на два дни 40 певци и оркестри ще огласят града на Ботев, а изпълненията им ще бъдат заснети на  двучасова лента. Записът, направен от професионална фирма, ще бъде подарен на БНТ. Националната телевизия ще излъчи част от него на Великден, останалата част ще намери място в подходящи предавания.

Поздравът към България с фолклорен концерт се организира по идея на кмета на Калофер Румен Стоянов. Кметството и фирмата за видеозаписи си поделят разходите по заснемането. А всички музиканти, певци и оркестри идват в Калофер на свои разноски и ще пеят и свирят напълно безплатно, независимо че ковид кризата ги лиши от работа месеци наред, заяви пред „Марица“ Румен Стоянов.

Калофер да поздравява България по случай националния празник 3 март и Великден, е традиция, която Румен Стоянов създаде преди десетина години, когато за първи път бе избран за кмет. Досега поздравът се отправяше от големия гайдарски състав, който достига до 100 човека. Тази година към поздрава на калоферци се присъединяват най-обичаните и популярни фолклорни певци и музиканти.

От вчера в красивия Калофер пристигат любимите на хиляди българи Володя Стоянов, Цветелина, Ивелина. Цяла дузина оркестри също ще огласят един подир друг площада пред  красивия декор на Даскал Ботевото училище. В концерта, посветен на Великден, ще участват трите калоферски формации -гайдарският състав, оркестър „Калофер“ и оркестър „Фениск“. Кларнетистът виртуоз Младен Малаков и  невероятната му половинка Надя  с целия оркестър „Бисери“ ще повдигнат духа и на калоферци, дошли да чуят на живо изпълненията, и на тв публиката. Ще свирят и пеят още формациите „Плам“, „Тракийци“ и други.

Всички тези певци и музиканти са верни приятели на кмета на Калофер. В годините преди ковид кризата Румен Стоянов организираше  вечери, посветени на народната музика. Да се надсвирват в града под Балкана, идваха най-добрите музиканти и инструменталисти от България. Самият  Стоянов, влюбен в народното творчество, също често хваща палките на барабаните или  надува гайдата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?