Следвайте ни

Фирма съди община Сопот за отказ на достъп до информация

viber icon

Фирма заведе дело срещу община Сопот, жалбата в  Административен съд  - Пловдив  е срещу отказа на администрацията на Вазовия град да предостави данни, поискани по Закона за достъп до обществена информация. Както „Марица“ писа фирмата „Шато вале де роз“ поиска в началото на август информация относно  изпълнителните дела, които общината е възложила на частния съдебен изпълнител Петко Илиев. Въпросите са  колко са на брой тези дела, на какво основание е избран точно този ЧСИ и кой  е взел решението за избора  – кметът или Общинският съвет. Общината обаче не е предоставила исканата по закон информация на „Шато вале де роз“ , а от фирмата твърдят, че това е важно, тъй като ставало въпрос за много на брой изпълнителни дела от голям финансов и материален интерес.

В съдебния спор с община Сопот „Шато вале де роз“ ЕООД се представлява от известната адвокатска кантора „Екимджиев“. От там вече са изпратили жалбата до община Сопот и до Административен съд-Пловдив. В нея „Шато вале де роз“ иска съдът да отмени решението на община Сопот от 4 август и да бъде отговорено на зададените въпроси.

Казусът между община Сопот и „Шато вале де роз“  възникна преди  пет години. През 2016 г. от фирмата разбрали, че  нейното известно лозе, засадено по най-модерната в света технология „Септуник“ от експерти на лидера в лозарството „Мерсие груп“,  което се намира край Сопот,  е актувано като индустриална земя и му са начислени данък сгради и такса смет. От „Шато вале де роз“ твърдят, че Агенцията по кадастъра е удостоверила с официален документ, че  това е земеделска земя. Фирмата е  оспорила  акта на кмета за начисляване на налозите пред Върховния административен съд и съдът го е обявил за нищожен. Междувременно община Сопот завежда изпълнително дело с ЧСИ Петко Илиев, който продава имот на фирмата, за да събере  начислените данък сгради и такса смет.

От община Сопот отказаха коментар.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Бойчо Огнянов

Бойчо Огнянов

06.09.2021 | 19:40

С мангала зам.кмет и по зле ще бъде!

Отговори
0 0
Рада Госпожина

Рада Госпожина

02.09.2021 | 22:44

Мисля за всички Сопотненци е ясно, че тая управа бута градът към фалит. Закриване на общината ли целят или друго, предстои да видим!

Отговори
1 0
Вазов

Вазов

02.09.2021 | 17:18

"От община Сопот отказаха коментар". Ми ще откажат, като са се н.срали!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?