Следвайте ни

Фирма подгони ЧСИ чрез Закона за достъп до информация

viber icon

Фирма подгони ЧСИ чрез Закона да достъп до обществена информация. Адвокати на известното дружество „Шато вале де роз“ са внесли в община Сопот заявление по Закона за достъп до обществена информация. Запитването е във връзка със съдебен иск, който дружеството предяви срещу Частен съдебен изпълнител Петко Илиев на стойност 121 хиляди лева за запор на имоти на „Шато вале  де роз“. От "Шато вале де роз" припомнят, че на 8 февруари.т.г. е внесено искане до Камарата на Частните съдебни изпълнители за образуване на проверка срещу ЧСИ Петко Илиев.

Съдебната сага, в която действащи лица са община Сопот и „Шато вале де роз“, се точи от края на 2015 година. Както „Марица“ неколкократно писа, администрацията на Вазовата община актува земеделска земя – лозе, като индустриална  площадка и начисли данък сгради и такса смет на земеделска земя на лозаро-винарското дружество. Върховният съд е отменил данъчно-облагателният акт като нищожен, припомниха отново от дружеството.  Но въпреки това общината е поискала запор на имоти на „Шато вале де роз“, а ЧСИ Петко Илиев е започнал тяхната разпродажба на търг.

На 21 юли адвокатите от кантората „Екимджиев и партньори“, които представляват „Шато вале де роз“, са внесли в община Сопот заявление съгласно Закона за достъп до обществена информация.

В заявлението е отправено запитване колко изпълнителни дела и на какво основание е възложила община Сопот на ЧСИ Петко Илиев от 2015 г. досега.  Друг въпрос е въз основа на какъв акт на Общинския съвет или еднолично на кмета и въз основа на какви критерии община Сопот е избрала  този ЧСИ.

Общо въпросите в заявлението са пет.

Законният срок, в който община Сопот трябва да предостави изисканата информация, е 14-дневен и изтича на 4 август.

Има такова запитване към община Сопот, потвърди заместник-кметът Николай Новаков. Той заяви, че администрацията ще отговори в законния срок, така, както е посочено в Закона за достъп до обществена информация. Ако от кантората, отправила запитването желаят, нека ви предоставят отговорите, които ще им бъдат дадени, заяви още Новаков.

От „Шато вале де роз“ пък заявиха, че освен в България ще уведомят Европейските институции и обмислят завеждане на дело и в Европейския съд в Страсбург.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пепа

Пепа

02.08.2021 | 15:24

Новаков ше се оправи. Дойнов да му мисли!

Отговори
2 0
До Анево

До Анево

02.08.2021 | 15:05

Ти четеш ли че Върховният Съд е осъдил Общината Сопот??? Лошотое че пак ний ще плащаме пък Новаков ще си вземи накраденото

Отговори
3 0
Анево

Анево

02.08.2021 | 14:56

Само че досега Новаков ги осъди и фирмата и тарторът и и има прибра паричките пък те нека се жалят

Отговори
2 3
СОПОТ

СОПОТ

02.08.2021 | 14:45

Да осъдят и ЧСИто и Новаков. И двамата са за затвора. Бас фащам, че ще гонят Новаков до дупка!

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?