71

Фестивал в Хисаря възкресява античния град от преди 2000 години

Мащабно представяне на далечното минало на античния град Диоклецианополис подготвя Археологическият музей в Хисаря. По време на фестивала, който ще се проведе от 5 до 7 април, чрез реконструкции на ритуали, военни маневри, гладиаторски борби и различни дейности от бита на древните обитатели на града с минералните извори, ще оживят сцени от живота на града преди 2000 години. Фестивалът е под наслов „Диоклецианопол – кръстопът на времето. Пилигрим .Мистичните пътеки на Хисаря“. В два дни посетителите на Хисаря ще имат възможност да изминат пет духовни пътя, които да им разкрият същността на античната епоха.

Факелно шествие на 5 април, петък, вечерта ще даде начало на фестивала. То ще тръгне от градинката срещу Туристическия информационен център - мястото, където сега са останките на антична базилика.  Факлоносците ще стигнат до Южната крепостна порта „Камилите“, където ще се разиграе спектакъл, представящ основаването на Диоклецианонол. Във възстановката ще има гадаене за благосклонността на боговете за основаването на града, жертвоприношение, молитва за здраве на императора, връчване на ключа на града на император Диоклецианопол, гладиаторска битка. В 21.50 фестивалът ще бъде официално открит и събитието ознаменувано в огнено шоу.

В събота, на 6 април, античниятДиоклецианополис ще оживее. На няколко места в археологическия резерват ще има възстановки на – занаятчии ще правят глинени съдове, бижутери ще извавйват накити от скъпи метали, ще работи и монетния двор, там ще се секат монети.

На римския амфитеатър в парк „Момина сълза“ в събота е неделя ще има спектакли и възстановки – антична мода, гладиаторски борби, стрелба с лъкове и прашки, писане на латински и гръцки.

Финалът на празника ще е на „Камилите“.

Реконструцията на всички  исторически събития ще бъдат демонстрирани чрез въздействащи спектакли от Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae", "Театър без диплома" - Хисаря, група за театрално изкуство към ОУ "Васил Левски", ученици от СУ "Христо Смирненски".

Екипът на Археологическият музей в Хисаря заедно  екип на Общината представи  Първият античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“  по време на юбилейното издание на „Ваканция и СПА Експо“ от 13 до 15 март в София като част от туристическия потенциал на курорта.

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 4 оценки
3.8/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Briton

Briton

20.03.2024 | 19:13

Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим , eто тeзи кaпсyли:---- https://use.my/bioman

Отговори
0 1
СТАРИ МАЛИ ГРАД

СТАРИ МАЛИ ГРАД

20.03.2024 | 19:01

youtube. com/watch?v=KXeUnJuqLjA ГЯ УРА СРЕЩУ ВАСИЛИЙ 2

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?