49
Следвайте ни

Фермерите от Ръжево Конаре с необичаен протест: Отказват да отглеждат зеленчуци

viber icon

Земеделските производители от Ръжево Конаре и Дълго поле масово се отказват да отглеждат зеленчуци, стана ясно вчера. При разпределение на площите за културите през следващата селскостопанска година голяма част от тях са заявили, че няма да садят пипер, патладжани и други зеленчуци. Така над 4000 декара в сърцето на Тракия ще останат или пусти, или засети с технически култури, а България ще се лиши от хиляди тонове чушки, домати, патладжани и тикви.

Две основни причини за отказа им да отглеждат най-цените храни за България и за износ, посочват земеделските производители. Първата е липсата на средства за стартирането на нова селскостопанска година. След градушката не разполагаме с никакви финанси, заяви Живко Здравков, един от най-големите производители на пипер от сорта капия в Тракия. Обещаното подпомагане за обвързаното плащане  няма да стигне до никъде, а и вече никой не вярва, че ще го получим. Ако евентуално финансирането  дойде към края на календарната година, то няма да е адекватно на цените на пазара. Вече торба амониева селитра струва 50 лева. Друга година по това време съм заредил торбите за следващата реколта. Сега не мога, обясни той пред „Марица“.

Отглеждах 400 декара пипер, цялата реколта бе унищожена. Сега килограм чушки струват 3.50 лева, допълни Здравков.

Втората причина фермерите да се откажат да отглеждат зеленчуци е липсата на вода за напояване в региона. Две кариери за добив на интертни материали от Стряма унищожават реката. Нивото на подпочвените води пада под 20 метра и помпите не могат да теглят вода. Унищожаването на реката продължава години наред, макар че документално фирмите може и да са си уредили нещата, коментират фермерите.

Въпреки че РИОСВ забрани на едната от фирмите да преминава през реката и спря достъпа и до незаконния път, който си бе направила, тежките камиони продължават да возят пясък и чакъл, алармираха от Ръжево Конаре.

Според  местните хора има опасност мостът на Стряма  край селото да пропадне – на ден по него минават десетки камиони, които возят чакъл и пясък и мостът скоро ще пропадне.

Фермерите твърдят, че вече няма землище, което да се напоява добре, така че да могат да се отглеждат зеленчуци.

Говорим си с колегите, смятаме че нито градушката, нито кариерите случайно са в най-плодородната земя на Тракия – целта е да се унищожи земеделието, коментира Живко Здравков.

Категорично не мога да започна нова стопанска година, същото е положението с по-голяма част от колегите, каза той пред „Марица“. Ако досега захранвах с пипер три фабрики и десетки магазини в България, произвеждах по 3200 тона пипер годишно, през следващата година ще отглеждам малка площ, в която да работим само семейството  и още 2-3-ма близки хора, защото нямам пари да развивам земеделие. При  положение,че  нито има вода за поливане, нито има пари, с които да произвеждаме разсад, да засадим и да се разплащаме на работници, няма никаква възможност да възстановим стопанствата и работим както досега, заяви фермерът.


На въпрос на „Марица“ дали фермерите обмислят протести, Живко Здравков заяви, че отказът им да произвеждат пипер и други зеленчуци също е форма на протест.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Няма страшно

Няма страшно

23.09.2021 | 16:12

борсите ще внесат всякакъв зарзават в още по-големи количества...все пак трябва да печелят и отрочетата им трябва да карат скъпи коли, с които да се фукат из цялата страна...(надявам се, разбирате иронията ми). Господ да пази България!

Отговори
3 1
Чекмеджето

Чекмеджето

23.09.2021 | 16:03

Сега кой ще ми пълни чекмеджето бре селяци, и да не забравите да гласувате заправилната партия ноември

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?