Следвайте ни

Фермерите от Ръжево Конаре: 100 процента обезщетение или затваряме Карловското шосе

viber icon

Земеделските производители от Ръжево Конаре са готови да излязат на втори  протест, ако утре до края на деня не получат отговор от Министерството на земеделието, който ги удовлетворява. Те настояват за изплащане на 100 процента  обезщетения  от градушката на 29 август, тъй като щетите от природната стихия са 100 процента.

Този път обаче ще затворим пътя Пловдив-Карлово на разклона за Хисаря и няма да отстъпим, заяви земеделският производител Живко Здравков. Неговото поле от 400 декара пипер от сорта „капия“ е унищожено 100 процента, а за три-четири дни от тогава до днес целите растения с плодовете по тях са на каша на земята.

Миналия ден в Ръжево Конаре  комисия е описала щетите, експертите заявили, че ще признаят 100 процента щети на Живко Здравков, но той все още не е получил протокол от проверката. Загубите на земеделския производител от градушката са в размер на 1 260 000 лева. Стоя с документи зад всеки лев, заяви Здравков пред „Марица“. Освен това имам задължения към фирми в размер на 120 хиляди лева, които при това бедствие не знам как ще изплатя.

Живко Здравков е един от най-големите производители на пипер от сорта „капия“. Снабдявам цяла Южна България, както и най-големите фабрики за лютеница и консерви – „Траки“, „Дерони“ и „Астарта“, разказа той пред „Марица“. 

Аз съм изряден данъкоплатец, от моето производство за последните пет години съм платил данъци на държавата в размер на 515 000 лева, каза още Здравков. Той уточни, че още през март е внесъл данъците за последната година, които възлизат на 180 000 лева.

Земеделският производител е категоричен, че ако не бъде обезщетен, той няма да може да възстанови производството. 

Затова и аз, и колегите ми чакаме отговор до утре и ако не сме удовлетворени, ще протестираме, докато получим адекватен отговор и адекватно обезщетение. Този път протестът ще е мощен, в него ще участват колегите от всички села, потърпевши от тази градушка, заяви земеделският производител Живко Здравков.

Заставам изцяло зад исканията на земеделските производители, заяви кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов. Ще бъде крайно несправедливо ако държавата не ги обезщети. Тези хора осигуряват зеленчуците на половин България, плащат данъци, дават работа на хората, но при такова бедствие, за което те нямат вина и от чиито последици  не могат да излязат без подкрепа, трябва държавата да им подаде ръка - да протегне ръка към тях не само да взема, но  и даде. Затова ще бъда с тях на протеста, заяви пред "Марица" кметът на Ръжево Конаре.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Лански

Лански

02.09.2021 | 19:09

За такива случаи има застраховки , само че селските тарикатчета не могат да се минат !

Отговори
0 3
Фонда

Фонда

02.09.2021 | 12:55

Пък в Народ бг пише че докато градушка е начукала реколтата в Пловдивско ,в ДФЗ Директора бил начукал секретарките....... Ама те не реват.....

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?