Следвайте ни

Фермери си искат земите от Национален парк „Централен Балкан“

Кметът на Карлово предложи работна група с представители на всички заинтересови страни и Министрествто на околната среда и водите да предложи решение на казуса

viber icon

Животновъди от Калофер търсят правата си върху земеделски земи и пасища, попаднали според тях неправомерно в защитената територия на Национален парк „Централен Балкан“. Това лишава фермерите от възможност да развиват дейност. Въпросът се поставя с голяма острота и от сдружение „Калоферски стопани“, което обединява всички животновъди от града, а  „Марица“ следи темата от години.

Проблемът бе поставен отново и по този повод в града се проведе среща с участието на всички заинтересовани страни – членовете на сдружение „Калоферски стопани“, експерти от МОСВ и  община Карлово, директорът  на НП „Централен Балкан“ Генчо Илиев. В нея участва и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

След двучасови дебати местните жители обобщиха своите искания, сред които: да бъде отменена подадената информация към Държавен фонд „Земеделие“ /по системата ИСАК/ за забрана върху частните имоти в границите на НП „Централен Балкан“ в землището на Калофер до изясняване на проблема със собствеността; да се премахнат ограниченията за движение на МПС по държавните и общински пътища в землището на град Калофер, наложени от НП „Централен Балкан“, а при евентуални бъдещи намерения за ограничения ръководството на парка задължително да ги съгласува с община Карлово и АПИ; да бъде създадена гъвкава система за определяне сроковете за пашуване; да се определят попадащи в резерватите водоеми, до които да е осигурен достъп за водопой на всички стада; представител на сдружение „Калоферски стопани“ да бъде включен в Консултативния съвет към директора на НП „Централен Балкан“ и др.

        „Като кмет на община Карлово предлагам в най-кратки срокове - до началото на септември т.г., създаването на работна група. Изразявайки пълната готовност за съдействие от страна на община Карлово, ще поискам работната група да се произнесе и по въпроса проблемите в чии компетенции са и с какво конкретно общинското ръководство на Карлово може да помогне.“, каза в Калофер кметът на общината. Д-р Кабаиванов поясни, че ще запознае с предложението си министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието, храните и горите, Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите и народни представители от Пловдивска област.

Кабаиванов предлага в работната група да се включат експерти от МОСВ, МРРБ, МЗХГ, Парламентарната комисия по околната среда и водите, НП „Централен Балкан“  и сдружение „Калоферски стопани“. В рамките на 45-60 дни  тя да излезе с доклад с предложения за промени в действащото законодателство и в Плана за управление на НП „Централен Балкан“ – по отношение проблеми, поставени за решаване от калоферското сдружение и местната общност.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?