3906

Фермери разливат вода срещу ниската цена на млякото СНИМКИ

Фермери от Пловдивско и от цялата страна се събраха тази сутрин в Долна Махала на протест срещу непрекъснато намаляване на изкупната цена на млякото. Производителите изляха вода вместо мляко. Те избраха този начин на протест, за да привлекат вниманието на Министреството на земеделието и на държавните институции върху проблема, който води до унищожаване на кравефермите.

"Разливаме вода вместо мляко, защото тя е по-скъпа. Изкупната цена на млякото е 50 стотинки, а в магазина една кофичка струва 3,60 лв.", каза Петър Карадамянов, собственик на кравеферма в Долна Махала.

Мандрите свалят непрекъснато изкупната цена на млякото, всяка седмица те плащат с 5 стотинки по-малко на литър, към момента те дават около 50 стотинки на фермерите за литър мляко. Първите удари дойдоха през февруари, когато свалиха на два пъти цената с по 20 стотинки. Това беше безпрецедентно, заявиха участниците в протеста.

От няколко дни четири ферми в Долна Махала, Горна Махала, Бегово и Мътеница подаряват прясното мляко, защото не искат да го дават на безценица на мандрите. Досега близо 6000 литра са стигнали до хората, главно пенсионери, майки с деца и нуждаещи се. Ще продължим да подаряваме, заяви пред „Марица“ Петър Карадамянов от Долна Махала, който заедно с колегите от сдружението „Ривър милк“ дадоха начало на кампанията.

Върви се към унищожаване на животновъдството, а след това и на малките мандри. Ситуацията е много тежка, защото от доста време в държавата няма институция, пред която да се поставят тези проблеми, добави Петър Карадамянов.

Мандрите отказват да купуват млякото от нашите ферми, твърдят, че не им трябва, сподели Аити Шалан, потомствен фермер от Харманли, който бе дошъл на протеста заедно с група животновъди от района. При цена на фуража 1.05 лв. ние сме принудени да продаваме млякото за 50-60 стотинки за литър, при това само когато мандрите пожелаят. Всеки ден губим по 300-400 лева, допълни той.

Петя Лавчева и синът и Стефан Стефанов дойдоха от хасковското село Болярски извор, за да се присъединят към протеста, с надежда интитуциите да чуят техния глас. Евтиният внос убива животновъдството, а държавата нехае, коменитраха те. Аз съм трето поколение фермер, вероятно ще съм последното, заяви Стефан. Скоро българско мляко няма да има, вървим към фалит на фермите, допълни той.

Протестиращите очакват държавата да се намеси като спре вноса на евтини продукти, които заместват българското прясно мляко.

Мандрите под всякакъв предлог отказват да изкупуват мляко, но истината, че има голям внос на продукти, които не са мляко - кондензирано мляко, суроватка, сметани. Вземат малки количества на ниски цени. При изкупна цена на млякото 50-60 ст., кашкавалът трябва да е 10-11 лева, пресмята тя.

Вносът убива фермите, бъдете сигурни, че в млечните продукти в търговската мрежа вече не са истински, твърди Ботьо Петров, фермер от Горна Махала, член на сдружението "Ривър милк".

Да подкрепи протеста на фермерите бе дошъл Димитър Иванов от Пловдив. Той носеше няколко празни бутилки, които да замени с пълни от млякото, което фермерите подаряват. Ценя трудът на животновъдите и качеството и вкусът на българското мляко, затова съм тук, заяви мъжът.

Предстои фалити на ферми, прогнозираха участниците в демонстрацията. Ако държавата и институциите не защитят българските животновъди скоро няма да знаем с какво се храним, предупредиха те. Освен това две-три поколения фамилии, които се учат на фермерство ще останат без поминък и ще бъде жалко както за пропилените им усилия, така и за това, което държавата ще загуби, категорични за фермерите.

Тази сутрин в Долна Махала се събраха фермери от Хасково, Стара Загора, Плевен. Събитието е подкрепено от националния съюз на говедовъдите, сдружението на жените-фермери, асоциацията в Кюстендил и още много сдружения и асоциации на животновъдите в България.

 

Снимки: Цветана Георгиева

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Дончо

Дончо

31.05.2023 | 13:00

Аз за тва продадох овцете в помаклъка и си купих имоти в Кичука.Взимам няколко наема и съм шест

Отговори
2 0
Агроном

Агроном

31.05.2023 | 11:31

Бог високо цар далеко. Литър радиационна вода 1,50 литър мляко 0.50. А иначе десетки агенции комисии цяло министерство бди над приоритетното според тях земеделие. Консумираме млечни продукти без мляко месни продукти без месо. разграден двор, където се внасят всички боклуци от цял свят. Затов се топим като ланшния сняг първи по инфаркти инсулти и злокачествени болести. Българио Българио.

Отговори
4 0
Гражданин

Гражданин

31.05.2023 | 09:18

Кои мандри го изкупуват на 0,50ст.? Дайте списък коя мандра на каква цена?

Отговори
3 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?