Следвайте ни

Факлоносци възвестяват Сирница в Карловско

viber icon

Факлоносци ще възвестят началото на Сирната седмица в Карлово. Шествието от кукери от пет селища в Подбалкана ще  тръгне по култовата улица „Водопад“ в Карлово в петък, 12 март, в 18.30 часа.  Да се присъединят към него от сега се готвят млади хора с децата си. Те ще облекат карнавални костюми на приказни и народни герои и ще тръгнат след звъна на хлопките.

Шествието от факлоносци и маскирани се провежда за втора година в Карлово и вече е чакано с нетърпение от жителите на региона.

Организираното честване на  Сирни заговезни е в събота, когато всички кукерски колективи от Калофер до Клисура идват в Карлово за маскарадните кукерски игри. Заради пандемията тази година обаче те ще преминат по нов сценарий. Вместо голям спектакъл на площад „20 юли“ тази година кукерските групи се придвижват в шествия по улиците „Петко Събев“ пред сградата на община Карлово, ул. „Ген. Гурко“ от полицията по площада и по улица „Водопад“.  Те ще пристигат на площада  през интервал от 15-тина минути, ще представят своят танц и ще отстъпват място на следващата група.

Новият сценарий  е съобразен с мерките срещу коронавируса. Така гражданите ще могат да се насладят на красивите костюми и звъна на хлопките от дистанция, без да се струпват на площада.

След прочутите маскарадни игри в Карлово празникът продължава в Бухаловия хан на комплекс Старинно Карлово. Сложи маска и запаши хлопка, канят организаторите. Кукерските колективи на Горни Домлян и Сушица са подготвили маска и хлопка за всеки, който иска да стане част от настроението на Сирница. В двора ще Бухаловия хан ще бъде подредена и трапезата на Сирната седмица – яйца на очи, гарнирани със сирене и извара, баница със сирене, халва, за само част от ястията, които самодейците от Карловско ще предложат на трапезата. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?