49

Електромобил влиза в парковете на Хисаря

Хисаря ще затвърди титлата си „Зелен град на България“, с която бе увенчан преди време, с две нови придобивки.

Електрически автомобил ще попълни парка на общинската фирма „Чистота, озеленяване, строителство и ремонти“. Придобиването на новото превозно средство за поддържане на чистотата в града ще стане по проект, одобрен от Националния доверителен еко фонд в рамките на Инвестиционната програма за климата. Електромобилът ще е  от категория „L7e“, съобщи кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева.

С този общински проект се цели да се насърчи електромобилността и да се намалят вредните емисии, като в същото време ще се подобри значително качеството на работата на общинското предприятие и поддръжката на града.

В същото време общината е одобрена за финансиране по схема за „Проектиране на енергоспестяващи мерки и дейности по модернизация, реконструкция и интелигентно управление на система за улично осветление на град Хисаря”.

В Хисаря ще се подменят всички натриеви осветители с нови LED осветители с модерен дизайн и високо качество, с понижени загуби на ел. енергия и повишен светлинен добив. Осветителите ще се избират спрямо категорията на улиците, за целите на проекта. Това са LED осветители с мощност 50W, 25W, 13,5W и 22W за парковите осветители в пешеходните зони.

Предвижда се изграждане на нова система за мерене, управление и мониторинг на уличното осветление, осигуряваща висока точност при измерване на електрическите параметри, анализ на работата на уличното осветление, автоматизиран процес за предаване на данни към центъра за управление, по предварително зададен график или чрез заявка. В резултат на по-ниско инсталираните мощности на уредбата и системата за управление.

Така градът на топлите минерални извори ще грее нощем, при това ще се реализира икономия на електроенергия и разходи за поддръжка

Общият размер на предоставеното финансиране е 983 862.06  лева, от които  819 885.05 лева по Плана за възстановяване и устойчивост и 163 977.01 лева предоставено национално съфинансиране за невъзстановим данък върху добавената стойност.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Коко

Коко

12.09.2023 | 19:03

В Хисаря е пълно със стари дизели и трошляци. Данъците на старите коли са уникално ниски. Яко бракми се карат там, на гтп ги пускат със затворени очи.

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?