46

Експерти започват оглед на терените за временни жилища в Карловско

Утре експерти от община Карлово и Областната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението започват оглед на терените и частните домове в наводнените карловски села, за да преценят къде ще бъдат поставени временни жилища на останалите без дом семейства. Те ще посетят Каравелово, Богдан и Слатина,  където хората са заявили общо 46  фургона.

В хода на възстановителните дейности стана ясно, че желаещите да се настанят временно във фургони в Каравелово са 9 семейства, в Богдан 26 и Слатина 11.  Общината и ОД ПБЗН първоначално определиха фургоните да бъдат групирани в Каравелово в района на Герена – паркът на входа на селото откъм Богдан. В Богдан като подходящи терени са определени районът срещу автобусната спирка след входа в селото от Карлово, а като втори вариант – две групи от временни жилища, като половината от тях бъдат поставени в центъра на селото и в тях да бъдат настанени хората, които живеят наблизо. Определя се подходящо място и в Слатина.

В уикенда обаче възникна напрежение в Каравелово. Пет семейства от селото заявиха, че няма да се настанят във фургони, ако те не бъдат поставени в дворовете им. Това според тях ще ги улесни във възстановителните дейности на наводнените им домове и в тяхното опазване след евентуалното изтегляне на жандармерията.

Технически и технологично това е почти невъзможно да бъде осъществено, заяви заместник-кметът на община Карлово Данка Люртова. Временните жилища ще бъдат доставени сглобени и оборудвани, те ще се поставят на мястото от голям кран, който не може да стъпи на улиците, които са разчистени с малка широчина. Този кран не може да стъпи и в наводнените дворове, където все още има високи подпочвени води. ЕВН вече приключи възстановяване на електрозахранването със стълбовете и жиците, което също не позволява монтиране на фургони.

Освен това поставянето на временни жилища изисква ние да осигурим електрозахранване, водоснабдяване и канализация, което може да бъде направено ако фургоните са групирани, обясни Данка Люртова. От днес обаче започва оглед на дворовете на всички семейства, които са дали заявка за фургони и там където е възможно, ще поставим.

Временните жилища за наводнените семейства се предоставят на община Карлово с договор с НС ПБЗН.  Срокът, посочен в договора е една година, но има възможност той да бъде удължен, заяви заместник-кметът Данка Люртова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ани

Ани

26.09.2022 | 06:35

На украйнските бежанци осигурихте хотели на първа линия на морето лятото,а на българи данъкоплатци фургони. Това ли ви наредиха от ЕС и САЩ?

Отговори
0 0
dimitar

dimitar

25.09.2022 | 14:47

бърза и сериозна оферта за кредит Аз съм начело на международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Предлагаме услуги от 5 000 евро до 800 000 евро. нетният лихвен процент е 2,6% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?