Следвайте ни

Екзотична подправка откриха в Централен Балкан

viber icon

Още един вид див чесън откриха служители на НП „Централен Балкан“ в защитената територия край хижа „Тъжа“ и в резервата Стара река над Карлово. Това е растението самардала, която също е ценна и вкусна подправка, както левурдата, която има много почитатели в региона. 

Миналата година паркови служители попаднаха на находище от самардала край Тъжа, а тази година по време на мониторинг на кафявата мечка било открито второ находище в резерват Стара река над Карлово.Това даде основание на парковите експерти да включат самардалата в списъка на висшите растения, които виреят в „Централен Балкан“. 

Растението е от семейство Кокичеви, то е тревисто и многогодишно. Известно е още като див лук, див чесън.  Ароматът и вкусът на самардалата обаче са много по-интензивни от тези на чесъна, затова се използват сушените <210> листа. Самардалата е ценна подправка, богата на витамини и любителите на шарената сол я включват винаги когато приготвят апетитната смес. С използването на самардалата обаче винаги трябва много да се внимава. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?