Следвайте ни

Екоинспекцията затваря незаконния път за кариерата на Стряма край Ръжево Конаре

viber icon

До десет дни фирма „Водстрой Пловдив“ АД трябва да предприеме действия за недопускане на  транспортни средства до своята база откъм река Стряма по новопрекаран незаконен път, свързващ левия  и десния бряг, където се намира базата на фирмата. Това разпореди РИОСВ след извършена извънредна проверка по искане на гражданското сдружение от Ръжево Конаре за опазване на река Стряма. Преди броени дни жители на Ръжево Конаре и околните села протестираха срещу концесията за добив на строителни материали – чакъл и пясък, и действията на концесионера в района на река Стряма край селото.

Жителите на Ръжево Конаре и близките села са силно притеснени от тази концесия. Според тях добивът на инертни материали от Стряма ще свали нивото на подпочвените води както на самата река, така в голям район около нея. Това ще доведе до трайни екологични проблеми. Освен това на Стряма се намира помпената станция , която захранва с питейна вода Ръжево Конаре, Калояново, Житница и Дуванлии. Понижаване на нивото на подпочвените води ще лиши населението на тези села от вода за пиене.

Освен това мостът на Стряма е застрашен от рухване, ако по него продължат да минават тежките камиони, натоварени с чакъл и пясък.

Експерти на екоинспекцията провериха „Кариера за добив на подземни богатства – строителни материали, пясъци и чакъли от находище „Стряма 1“, за която през 2008 година е сключен договор за предоставяне на концесия за срок от 25 години между Министерството на енергетиката и дружеството, експлоатиращо кариерата.  Концесионерът е „Водстрой Пловдив“ АД.

 

В момента на проверката не се е извършвала добивна дейност, няма и транспортна техника. Експертите, обаче, са констатирали наличието на новопрекаран път, свързващ левия бряг на Стряма с десния бряг на реката, където се намира базата на концесионера за преработка на добития материал, като той е извън границите на концесионната площ. По пътя има видими следи от преминаване на транспортни средства, пресичащи реката. 

Територията, през която преминава пътят попада в границите на защитена зона „Река Стряма“  от мрежата „Натура 2000“ за  опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.  С цел преустановяване преминаването през защитената зона на концесионера са дадени предписания да предприеме действия за недопускане навлизането на транспортни средства до базата на дружеството откъм река Стряма, като това трябва да стане чрез преграждане на пътния достъп, ограждане на обекта или по друг подходящ начин. Срокът за изпълнението на предписанието е десетдневен, след което ще бъде предприета последваща проверка. В случай на неизпълнение на даденото предписание, екоинспекцията ще предприеме административнонаказателни мерки.

В същото време община Калояново също започва проверка на място по указание на РИОСВ, коментира пред „Марица“ кметът Веселин Бонов.  На място още вчера е бил изпратен геодезист да установи дали незаконният новопрекаран път минава през общински земи. Предстои кметът да назначи комисия, която да установи дали има нарушения в общинските земи, ако има какви са те и да се назначат предписания за изпълнение, заяви Веселин Бонов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

рибар

рибар

02.09.2021 | 20:25

Миналият месец бях в района за риба. Точно над бетоновъзела реката беше бистра, а 1км. по-надолу течеше побеляла и навсякъде имаше бяла тиня натрупана. Видях няколко камиона да преминават през реката и си помислих, че от тях надолу реката става побеляла, но по-вероятно е от там където копаят да е в такъв цвят. А най-лошото е, че до миналата година имаше хубава риба, а сега едвам няколко дребни кефалчета изкарах.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?