Следвайте ни

Кмет извика полиция за пенсионерския "парламент" в Баня

viber icon

Пенсионери в Баня продължават да „заседават“ като в Народното събрание, независимо от строгите мерки, наложени в общината и цялата страна заради коронавируса. Графикът им съвпада с този на парламента, затова и местните са кръстили сбирките им на законодателния орган. Броят на участниците обичайно е около 15-20 души, понякога и повече.

Те окупират пейките на площада пред бившия универсален магазин, а когато броят им надхвърли седящите места, наоколо се оформя нова група под перголата и съседните пейки. Традицията на тези „заседания“ е от едно-две десетилетия и само лошото време понякога разваля всекидневната дискусия на местните по горещите теми на момента.

Забраната да се събират хора на едно място е оповестена вече няколко пъти и в Баня, лично съм предупреждавал възрастните мъже да не се събират там, алармира кметът Стамен Гешев. Наложи се да сигнализирам в полицията, идваха полицаи и ги предупредиха, но въпреки това нямаше голям ефект, разтревожен съобщи кметът.

Мястото е любимо и за клиентите на Дома за възрастни с умерена умствена изостаналост в Баня. Част от жените са интегрирани в местната общност и излизат из градчето. Когато пейките не са заети от „местния парламент“, там обичайно има няколко момичета от социалния дом.

Предупредил съм да не се събират на групи, но съм постоянно нащрек, каза още кметът на Баня. Градоначалникът на Баня заедно с полиция предупреждавал и жители на ромския квартал „Стряма“ за спазване на реда при пазаруване в местните магазини - да изчакват реда си и да влизат един по един.

Има категорична забрана на директора на Дома за възрастни с умерена умствена изостаналост в Баня обитателите на заведението да излизат, увери секретарят на община Карлово Стефан Стефанов. Той допълни още, че с помощта на полицията са преустановени сбирките на десетината хора, които се събират на раздумка под чинара пред бившите карловски хали. 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?