Следвайте ни

Единствения у нас паметник на Златю Бояджиев откриват в Брезово

viber icon

Паметник  Златю Бояджиев ще бъде открит в  Брезово  утре, когато се навършват 117 години от рождението му на големия художник. Церемонията е насрочена за 12.00 часа. Родният град на един от най-големите български живописци очаква и много гости.

Скулптурната фигура е дело друг голям майстор – Димитър Рашков от Карлово. Тя изобразява Златю Бояджиев обърнат към любимите му и възпети многократно в платната му хълмове на Средна гора край Брезово. Съществена част от композицията е палитрата на художника, която е и фон на паметника, в нея са  Димитър Рашков е поставил релефи на картини на майстора на четката. Лозови листа и клонки  завършват творбата, те символизират лозаро-винарския район, в който се намира Брезово.

Това е единственият монумент на Златю Бояджиев. В памет на големия художник до преди година имаше само малък монумент – глава върху пиедестал, пред сградата на общината в Брезово. Общинският съвет в Брезово обаче още преди няколко години реши да почете своя велик съгражданин с достойна творба и обяви конкурс, който бе спечелен от майстора на пластиката Димитър Рашков. Скулптурата бе създадена за около две седмици през март тази година по време на извънредното положение. Тя бе монтирана през юни, но ръководството на община Брезово изчакваше рождената дата на Златю Бояджиев, за да бъде открита официално.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?