71

Двоен празник: Войнягово чества Гергьовден и почита Васил Левски като учител

Двоен празник чества на 6 май карловското село Войнягово. На тази дата местните жители че празнуват и Гергьовден, и 158 години от главяване на Васил Левски за учител в селото. Традицията е от близо век, а кулминацията на празника е неизменното Гергьовско хоро, което събира стотици хора от селото и региона.

Празникът започва с литургия в църквата „Свети Димитър“, водосвет в двора, където е и старото училище на Войнягово, в което Васил Левски е учил децата на четмо и писмо. 

За учителстването на Апостола на свободата в селото и  връзката му с местните хора ще припомни в словото си кметът Тодор Танковски. 

След това  самодейците от читалището на Войнягово ще залюлеят  Гергьовската люлка и ще завъртят пъстро хоро. 

Гергьовден във Войнягово е сред най-посещаваните  празници в Карловско. Една от причините е , че на този ден през 1864 г. Васил Левски идва в селото, за да стане учител. И до днес местните жители разказват истории  и легенди, свързани с  Апостола на свободата.

Той остава във Войнягово две години,  но присъствието му слага отпечатък  и за следващите столетия. И децата, и възрастните заобичват синеокия младеж, а когато след години войняговци разбират, че техният първи даскал е увиснал на бесилката, черковната камбана в селото бие една седмица без да спре. Жените свалят цветните забрадки и слагат черни кърпи. Мъжете ходят разгърдени и мрачно тъпчат земята. От мъка и жал по Левски войняговци дори запускат и нивите си. Това разказват те в спомените си, пропамнят от националиня музей „Васил Левски“ . И до днес в народните носии на войняговки присъстват черните забрадки.

Затова всяка година на 6 май войняговци  се събират в двора пред училището, пеят песни и играят хора, вият венци и правят гергьовски люлки и си спомнят за онзи Гергьовден, когато Апостола за първи път идва в тяхното село.

В училището, в което Апостола е бил учител има уредена малка музейна експлозия. Там са и две художествени произведения, посветени на него. Едното  е единственият портрет на Васил Левски като учител на художника Дечко Тодоров, другото е восъчна фигура, която представя Левски като учител. Творбата е на художника Димитър Бакърджиев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?