46

Две села протестират срещу кариера за добив на варовик

Нито аз, нито близките ми ще осъществяват такава дейност, заяви Владимир Маринов, собственик на фирмата, направила инвестиционното предложение

Две села протестират срещу изграждане на кариера за добив на варовик. В електронната петиция на  недоволните стоят имената на 600 жители на Тюркмен и Гранит. Още 140 човека са се подписали на хартия срещу това инвестиционно намерение.  Село Тюркмен наброява 300 жители, подписката обаче набъбва над техния брой, тъй като към нея се присъединяват  и жители на съседни села, както и близки на местните хора, които живеят в други градове.

Инвестиционното намерение е на фирмата „Агро Ерг“ ЕООД с управител Калинка Маринова, майка на бившия зам.-кмет на община Родопи  и бивш депутат Владимир Маринов, родом от Тюркмен. Инвестиционното намерение е за добив на варовик на терен от 244 декара, който в момента е общинска мера, пасище, отдадено под аренда на фирмата, която се кани да добива варовик от него. Предвижда се дейността да се осъществява в продължение на 35 години.

Кариерата за добив на варовик ще се намира на 470 североизточно от къщите в селото, а дейността и  силно ще влоши качеството им на живот, твърдят местните жители. Според жителите тя ще замърси въздуха, тежките камиони ще разбият пътищата,  къщите ще се напукат от взривните дейности.  Тази дейност предполага и силно запрашване на района от варовика, който ще се добива на място. Ще се унищожат пасищата и селското стопанство на района, твърдят участниците  петицията.

„Не желаем да дишаме силно запрашен и замърсен въздух, нито праховите частици да покрият дворовете и домовете ни, пасищата за животни и цялата ни земеделска продукция", категорични са те.

Инвестиционното намерение  бе залепено на стената за обявения на село Тюркмен и  публикувано на сайта на община Брезово, заяви кметският наместник на Тюркмен Стоян Стоянов.

И той подкрепи  съгражданите си, като даде за пример кариерите в Белащица и Шишманци, срещу които местните жители протестират от години. Едва ли има жител, който спокойно може да приеме идеята на 400 м от дома му да има такава дейност, коментира Стоянов. Той предлага, ако въпросът се обсъжда в Общинския съвет на Брезово, то заседанието да бъде изнесено в селото, за да видят и чуят местните хора каква позиция ще вземат съветниците.

Фирма „Агро Ерг“, която иска да прави каменната кариера, сега обработва землището на селото и хората са доволни от работата и. Почти цялото село работи в нея, собствениците и са изключително коректни, твърдят в Тюркмен. Когато местната земеделска кооперация фалирала със задължения от 500 000 лева, точно „Агро Ерг“ спасила положението и възстановила земеделието в района. 

Нито аз, нито мои близки сме нарушили закона, ние се придържаме строго към него и така  ще и занапред, заяви пред „Марица“ Владимир Маринов, син на управителката на „Агро Ерг“ Владимир Маринов.  Нито едно наше действие относно това инвестиционно предложение не е незаконно. Много некоректно е обаче да се спряга името мито ми, към  което се добавя „бивш депутат“. Ние подадохме инвестиционно предложение за тази дейност през 2009 г. , а тогава не съм бил народен представител и дори не съм предполага и работил това да се случи. През тези 13 години обаче ние не сме осъществили това инвестиционно намерение. Сега, следвайки закона, ние го подновяваме, за да запазим правата си. Но категорично заявявам, че нито аз, нито някой от близките ми, ще изгражда кариера за добив на варовик в Тюркмен. Тъй като половината село са ми роднини, очаквах, преди подписката, кметският наместник или хора от селото да ми споделят притесненията си, за да не си казваме нещата чрез подписка и посредством медиите, заяви Владимир Маринов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?