Следвайте ни

Две нови книги за Васил Левски представиха в Карлово

viber icon

Две нови документални книги за Васил Левски бяха представени в Карлово като част от проявите, посветени на 148 години от неговата гибел. И двете са изградени изцяло върху автентични документи, някои от които открити през последната година.

Едната е "Юридически поглед към Процеса на Васил Дякон Левски" с автор доц.д-р Маргарита Златарева, бивш конституционен съдия, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", от Карлово. 
"Исках да разгледам Процеса на Левски съобразно законите и уставите на Османската държава, действали към 1872/1873 г., и да запълня празнината около последните дни на Левски от правна гледна точка.

В процеса Васил Левски не отрича съществуващата революционна организация, която е изграждал. Напротив, той държи да обяви желанието на българския народ за самостоятелна държава", посочи авторът.

Според доц. Златарева Апостола е осъден на смърт по три разпоредби от главата в Наказателния закон "За злодеяния и престъпления против вътрешната безопасност на Османската държава“, като и трите разпоредби предвиждат смъртно наказание.

Златарева посочва уважителното отношение на Високата порта към "главатаря на бунта" и  подчертава как разкритията за революционната му дейност са смутили, разтревожили и застрашили "вътрешната безопасност" на тази все още огромна и силна империя. Авторката изтъква  още, че Портата е принудена да проведе процес с отзвук в цяла Европа - могъщо оръжие за бъдещото национално освобождение.

Доц. Златарева обясни защо е избрала заглавието "Васил Дякон Левски".  Във всички протоколи на съда името на Апостола е записано така, поясни тя.

Другата книга, представена пред публиката бе второто издание на сборника "Левски пред съда на Портата", което е  посветено на покойните вече съставители на първата книга от 2007 година - историците проф. Дойно Дойнов, проф. Иван Стоянов и проф. Крумка Шарова. Книгата бе представена от проф. Пламен Митев и проф. Пламен Павлов. Новият сборник съдържа и преведените и разчетени 33 нови документа от османския архив в Истанбул. Професор д-р Пламен Митев разясни с какво новооткритите архивни материали допринасят за изясняване на историческата истина относно последните месеци от живота на Васил Левски. Документите са открити благодарение на издирвателската работа на Виктор Комбов - уредник в Национален музей "Васил Левски" в Карлово и директора на музея Дора Чаушева, чиято дейност в това отношение продължава и в момента.
Проф. Пламен Павлов поясни защо нарича изградените от Апостола комитети "Армията на Левски". Според историка комитетите са били военни структури, в които за две години Васил Левски организира между 12 000 и 14 000 души.
Заместник-кметът на община Карлово Антон Минев благодари на авторите на книгите за научната им работа, посветена на Апостола.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай