71

Два нови параклиса ще закрилят шофьорите по пътя Калофер-Паниците

Два малки параклиса по пътя от Калофер за местността Паниците ще пазят туристите и пътниците, които премиват от тук. Инициативата за тяхното поставяне е църковното настоятелство при храма „Свети архангел Михаил“, тя бе подкрепена от кмета на града Драгомир Боев и граждани.

Пътят за Паниците е сред най-атрактивните маршрути в региона. Той се вие в долината на Тунджа, а край него има разположени десетки вили и малки семейни хотели, които са посещавани през цялата година. Пътят е част от републиканската мрежа и свързва Южна и Северна България. 

Инициаторите смятат, че параклисите ще пазят преминаващите от пътни инциденти.

По трасето има и стари параклиси, най-известният от тях е в местността Свети Кирик, а в Балкана до хижа Рай Петко Илиев от Сопот вдигна голям каменен параклис в памет на загинали в Стара планина туристи.

Миналия ден малките параклиси по пътя Калофер-Паниците бяха монтирани, предстои в следващите дни те да бъдат наименовани и осветени от калоферските свещеници.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шофьорите

Шофьорите

01.02.2024 | 03:15

да гледат къде карат и да не пият зад волана. Параклисите само загрозяват панорамата. Tъпият кмет да си ги вземе в двора.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?