Следвайте ни

Два дни Калофер омайва с джаз и дантели

viber icon

Плетачки на прочутата на калоферска дантела пристигат в събота и неделя в града под връх Ботев, за да демонстрират уменията си и обменят идеи, опит и модели на изящното плетиво. Това е 22-то издание на Празниците на калоферската дантела, които са популярни от Русе до Пловдив и от Калофер до Великобритания.  Кулминацията е в неделя, на 15 август. Голяма Богородица е празникът на Калофер.

В продължение на два дни – в събота и в неделя, от 10.30 часа майсторки и начинаещи плетачки ще работят заедно на площада в града. По традиция  край  масичките с пособията за плетене – цилиндър и совалки, се събират по две-три поколения плетачки – баба, майка и внучка.  Демонстрациите продължават по няколко часа, те са възможност многобройните гости на Калофер да си закупят или поръчат на майсторките дантелен сувенир.

Тази година в дантеления фест са включени две изложби. Едната е мемориална изложба на художника Илия Янакиев.  През последните десетина години той участваше във всеки Празник на калоферската дантела, изящното плетиво бе негово вдъхновение и мотив в картините му, за което местните хора са му много признателни. 

С другата изложба Регионалния исторически музей в Смолян представя историята на музейното дело в Средните Родопи.

За многобройната детска публика и за родителите  театралната работилница „Пиеро“ към читалище „Христо Ботев“ в Калофер ще изнесе две представления на кукления спектакъл „Слънчев лъч“. И двете са в неделя – от 11.30 и от 17.30 часа в читалището.

Концертът на прочути джазови изпълнители стана запазена марка на Празниците на калоферската дантела. В това издание на „JaZZ  и дантели“  участват  Марина Господинова /вокали/, Шибил Бенев / пиано и китара/, Борис Таслев / контрабас/ и Атанас Попов /барабани/.  Концертът е утре вечер, събота,  от 20.00 часа пред Творческия център на калоферската дантела в мемориалния комплекс „Христо Ботев“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?