Следвайте ни

Драма! Павлина избяга от домашен тормоз, мъжът й твърди, че е отвлечена

viber icon

Нашето дете Станимир бе отвлечено преди четири години и оставено в полето, същите хора отвлякоха преди осем месеца и майка му. Държат я в един овчарник край село Душанци и не мога да си я прибера. Това разказва 50-годишният Иван Стайков от карловското село Богдан.

Близо десет години той живял на семейни начала с Павлина Мичкова, внезапно обаче на 9 ноември 2019 година тя изчезнала. Два-три часа по-късно ​човекът разбрал, че е отвлечена с помощта на местни хора и настанена при роми, които са пастири на стадо от 500 овце. Там Павлина трябвало да пасе животните, а с нея се отнасяли много зле. Последното, което Иван научил за жена си, е, че стадото я съборило на земята, всички овце минали през нея и я стъпкали, а Павлина имала синини по цялото тяло.

Общата съдба на Павлина и Иван започва преди десет години, а двамата станаха известни през юни 2016 година, когато изчезна 9-годишният Станимир, син на Павлина. В издирването на детето бяха ангажирани полицаи от карловското и хисарското управление на МВР. Станимир бе открит треперещ от страх и глад в храсталаци край река Стряма, само топлата лятна нощ го бе спасила от измръзване.

Иван, Павлина и малкият Станимир са имали и щастливи моменти

Тогава социалните служби настаниха момчето при приемно семейство в Иганово, а Иван и Павлина продължиха съвместния си живот.  Те отглеждали заедно 50 кози. Иван прибрал в къщата си мъж от селото на име Кольо, осигурявал му прехрана, за да му помага в пашата на животните. А двамата с Павлина посещавали детето при приемната му майка в Иганово и поддържали връзка с нея.

На 9 ноември обаче Павлина изчезнала. Иван разбрал за това от работника си Кольо. Час по-късно научил и от местния полицай, че жена му е в пирдопското село Душанци, закарали я при ромката Йордана, която е пастирка на 500 овце. Павлина останала без телефон, взели й СИМ картата и я предали на Иван.

Искам да прибера жена си обратно, но нямам съдействие от никого, ще пиша писмо до омбудсмана, разказа пред кореспондента на „Марица“ Иван. Той твърди, че в деня, когато Станимир изчезнал, мъже от селото са намерили Павлина край козарника извън селото. Гаврили се с нея пред погледа на детето, после го отвлекли, за да не казва какво се е случило. Сега същите хора отвлекли Павлина и я предали на ромите за пастирка.

Проверка на репортера обаче насочва историята в друга посока. През 2016-а, когато  Станимир бе открит, стана ясно, че причината той да изчезне е пастрокът му Иван. Той ударил момчето с овчарска гега, детето се уплашило, избягало от къщи и се скрило. И сега жители на Богдан разказват, че причината Павлина да изчезне е тормозът, който Иван често й налагал. Той я биел, а дребната и крехка жена не можела да понесе честите побои. Затова сама уредила заминаването си в Душанци, там започнала работа при жена, която не е ромка, Павлина й помагала да отглежда овце.

 

През юни 2016-а Иван набил детето на Павлина, момчето избягало от селото и се скрило в храсти край Стряма

 

Намерих я в ъгъла като куп мокри дрехи

Обичам Павлина, искам да си я прибера у дома, десет години сме живели заедно, разказа пред кореспондента на „Марица“ Иван Стайков, разчувстван от дългата раздяла.  Срещнах Павлина преди десет години. Беше я намерил един мъж от Климент и я прибрал за една нощ у тях. Преспал с нея, а на сутринта я изгонил. Валеше дъжд, по това време работих в Каравелово, но сутринта отидох до съседното село Климент и влязох в магазина. Там магазинерката ме попита не търся ли жена и ми показа нещо към ъгъла. На едни стол видях купчина мокри дрехи. Купчината се размърда и се показа едно дребно момиче. Нали я знаете каква е мъничка, дребничка. Като я видях, и я харесах. Беше мокра до кости, прибрах я. Приех детето <210> като свое, считам го за мой син, дори съм подавал  документи да го осиновя, разказва Иван.

 

Изнудване с ТЕЛК решение  

Междувременно обаче стана ясно, че решението на ТЕЛК, с което Павлина е освиделствана  като психично болна, изтича и тя трябва да го поднови, за да продължи да получава пенсия. Документът обаче се намира у Иван, той не иска да <210> го даде, преди тя да се е прибрала в село Богдан при него. Но жената  засега искала да остане далече от бившия си приятел, с когото съжителствала 10 години, не искала да понася да я бие. Нужни <210> били само документите, а Иван не <210> ги давал. Така вероятността Павлина да пропусне срока  е много голяма и тя може да остане без пари и без социална подкрепа от страна на държавата. А и си няма никого.

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?