3906

Доброволци в музея учат деца да рисуват Васил Левски

Дванадесет-тринадесетгодишни момчета и момичета посрещаха това лято посетителите на националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Те помагаха на екскурзоводите, учиха за Левски, а основната им мисия бе да въвеждат най-малките посетители – децата, които идваха с родители, баби и дядовци и близки, и да им представят кой е Васил Левски. Първата среща на най-малките  с националния герой започваше от родната къща и минаваше през интерактивни игри и занимания. Доброволците помагаха на малчуганите да си изработват картички с изображения на българските национални герои, да оцветят графични изображения на родната къща на Васил Левски, на неговия паметник или на паметника на майка му Гина Кунчева, да редят пъзели на различни картини за Левски. В същото време с помощта на музейните специалисти доброволците създадоха мултимедийна презентация за най-важните моменти от живота и дейността на Апостола. Те станаха и толкова добри познавачи на биографията на Левски, че без проблем отговориха на въпросите в интерактивната игра. Борис  Нанков предложи играта да има име „Знай повече за Апостола“.

А Божидара Бодурова разказа живота на Апостола по презентацията, която доброволците изработиха.

Инициативата на музей „Васил Левски“ през лятото там да работят доброволци под мотото „Деца помагат на деца“ набира популярност и привлича много ученици от карловските училища. 

През лятото, когато бях във ваканция и бях в къщи, реших да идвам по 2-3 часа в музея, разказа Иван Нанкин. Разбрах за тази възможност от моя съученичка, която вече се беше включила като доброволка в музея. Основното, което правихме е да помагаме на децата да си изработят с печати собствени картички, на които са изобразени Васил Левски, Христо Ботев и Георги Раковски. Правим това с малките деца, които идваха с родители и близки. Така те добре се запознават с образите на тези герои. Оцветявахме рисунки – графични изображения на родната къща на Левски, паметника на баба Гина Кунчева.  Тези занимания се харесват на децата, особено, когато го правим заедно, разказва Иван. 

Той знае вече много за Васил Левски. Като повечето карловчета научил за Апостола още като дете. 

Майка ми постоянно ми разказваше истории за Васил Левски, знаех цялото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев, още когато бях на три-четири години, продължава Иван. Майка ми иска да знам за моята родина. От 30 години България е опустяла с близо 3 милиона души, тя не иска аз и сестра ми да заминем за чужбина, споделя той. За него работата като доброволец се оказала интересна с това, че научил още много за най-великия българин. Тук се запознал с други негови връстници, също доброволци, с екскурзоводите от музея. 

Най-интересната среща бе, когато правихме презентацията, която моята приятелка Божидара представи днес. Екскурзоводът Николай ни разказа интересни моменти от живота на Левски и ние избирахме, кои от тях да включим в презентацията, разказва момчето.

За Иван най-впечатляващото от живота на  Апостола  е как той сам, един човек, при това на млада възраст, е успял да организира толкова много революционни комитети.

Дванадесетгодишната Божидара Бодурова,  ученичка в СУ „Васил Левски“,  решила да стане доброволец в музея, защото обича да изучава историята на България. Един от любимите ми предмети в училище е история и обичам да говоря с близки и с по-големите на тема история, споделя момичето. А възможността да научава още и да помага на децата да се запознаят с живота и делото на Васил Левски и допада. 

За мен най-интересните случки това лято в музея бяха с посетители, които имат някаква своя представа за живота на Левски и историята на България, но когато в музея чуят екскурзоводите, разгледат експозицията, прочетат написаното, трябваше да поправят впечатлението, което те са имали, разказва още Божидара. Тя също научила много нови неща. Не съм била екскурзовод на посетителите, защото още не знам толкова много, но работата с децата ми харесваше, споделя Божидара.

От революционното дело на Левски най-много ме впечатляват възможностите му да създаде цялата мрежа от революционни комитети, умът му да обхване всичко. Освен това много ми е любопитно как си е измислял и променял имената, какви имена е използвал и защо е избирал точно тях, когато е трябвало да подпише тайно писмо например. Волята му да прави всичко това, знаел е, че ще рискува живота си, но е бил безстрашен и нищо не го е спирало, коментира Божидара.

Малена Москова също е в седми клас. Тя познава всяко кътче в музея от дете. Записала се за доброволец и това лято, защото обича да се занимава с по-малки деца – да им разказва за музея, да ги учи да рисуват, да правят с печати картички с образите на българските герои. Всяко лято научавам повече за живота на Левски, освен това винаги намирам нови приятели сред доброволците, споделя тя.

Нямам търпение да дойде следващото лято, искам да работя в музей, сподели Борис Нанков, който е сред най-запалените доброволци. Той познава отлично живота и делото на Апостола и отговаря на всички въпроси в интерактивната игра, които биха затруднили дори доста хора.

В началото на учебната година директорът Дора Чаушева закри доброволческото лято и покани всички доброволци и през следващото да бъдат част от екипа на музея. Децата обещаха, че дори и през учебната година могат да помагат, когато музеят организира някакви събития. Всички получиха грамоти и награди  и парче торта на раздяла под сянката на музейната асма. Музейните екскурзоводи Пламена Москова, Даяна Комбова и Николай Колев също изпратиха доброволците и им пожелаха успешна учебна година.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?