Следвайте ни

Доброволци построиха мост до Аневското кале СНИМКИ

viber icon

Средновековната българска крепост може да се презентира като част от историческите маршрути в региона

Аневското кале става по-достъпно, а трасето до него по-безопасно. Това стана след като този уикенд кметът на селото събра доброволци и заедно подмениха моста на една от пътеките, водеща към средновековната крепост. Николай Николов заедно с Емил Бакърджиев, Марин Костадинов, Ганчо Патев, Пейчо Самуилов и Пано Стойчев  свалиха стария и вече опасен мост и направиха нов. С товарен кон и на ръце те изкачиха строителните материали по стръмната пътека и за един ден успяха да сглобят новата конструкция.

Това е първата стъпка към изграждането на по-добър достъп до крепостта. В следващите дни групата ще поднови маркировка със синя  и жълта боя. Кметството е заделило средства и за поставяне на 30 табели по пътеките, те ще указват посоката на движение и ще дават информация за историческата забележителност и за природата в този район на Стара планина.

Крепостта край Анево е един от най-добре запазените средновековни обекти по нашите земи. Тя е  на надморска височина 850 метра. Изградена е в първата половина на 12 век и продължила да бъде обитавана до края на 14 век. Според византийски крепостта  е била столица на владенията на братятата Смилец, Войсил и Радослав. Смилец дори успява да се възкачи на престола на българските царе и да царува през периода 1292-1298 г.

При археологически разкопки в района са открити останки и от по-ранна църква  и средновековно селище. Обектите са прочувани детайлно през 80-те години от археолозите  Христо Джамбов и сина му доц. Иван Джамбов от Пловдивския университет.

Аневското кале се посещава от много хора.  Всеки уикенд и през лятото,  и през зимата тук идват десетки хора, разказа пред „Марица“ кметът на Анево Николай Николов. Обсъждани са различни  варианти за социализация на района около крепостта. В момента най-актуален този за укрепване на двете пътеки, които водят до Аневското кале, за да стане  трасето по-безопасно, а крепостта по-достъпна. Според кмета на Анево маршрутът до крепостта може да се презентира и като част от планинските  и историческите маршрути в Карлово, Калофер и Сопот.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?