Следвайте ни

Речено-сторено: Доброволци обновяват 100-годишни чешми в Каравелово

Десетки семейства даряват пари и материали, за да бликнат пак старовремските чучури

viber icon

Доброволци обновяват старите чешми с изворна вода в средногорското село Каравелово. Инициаторите са кметицата Славка Червенкова и майсторът Янко Христов. Идеята бе харесана от цялото село, а десетки семейства даряват пари, материали и труд.

Красив ритуал за освещаване събра жителите на селото около една от обновените чешми. Тя се намира до река Татлъ дере и бе възстановена през дните на изолацията заради коронавируса. Докато зидат и лепят каменните плочи, майсторът Янко Христов и помощниците му спазиха всички инструкции за безопасност срещу заразата.

Отец Рафаил освети чешмата, а част от самодейците от сдружение „Любен Каравелов“ представиха местен ритуал.

Каравелово има  десет чешми с изворна вода. Те са строени през 20-те и 30-те години на миналия век. Част от тях не работеха, бяха  изоставени, а водоизточниците има затлачени, разказа кметицата. Започнали с ремонт  на водохващането, а щом водата бликнала от чучурите, захванали да обновяват самите чешми. 

Откриването на обновената чешма с участието на самодейните състави бе заснето в няколко клипа напълно безвъзмездно от оператора Манол Николов. С тях сдружението ще участва в онлайн конкурса „Българи“. Голямата награда е 5000 лева и Каравелово се надява да я спечели. Ако това стане, парите ще се използват за закупуване на музикални инструменти за самодейните състави.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?