Следвайте ни

Джуджетата на Дядо Коледа с подаръци на 504 къщи в село Климент

viber icon

Момичета и момчета от Климент, облечени като джуджетата на Дядо Коледа влязоха вчера във всеки дом на селото и благословиха стопаните. Те посетиха всичките 504 къщи и поднесоха на техните обитатели ръчно изработени коледни сувенири – украшения за празниците, които бяха създадени от служителите на кметството и читалището.  Сред подаръците  бе и традиционният календар за новата година, украсен със снимки от живота на Климент през изминалата 2020 година.

 

Традицията всеки дом в Климент да получава подарък за Коледа и Нова година бе въведена преди близо 20 години от Мано Манов, който от тогава досега неизменно е кмет на селото. Подаръците са винаги  коледни украшения, ръчно изработени от доброволци. Жителите са селото ги получават винаги на Игнажден или в навечерието на Бъдни вечер.

 

Вярва се, че от Игнажден Божията майка се е замъчила да роди своя син Исус Христос, който идва на този свят в коледната нощ, припомни кметът Мано Манов. Затова дните през този период се наричат мъчници. С Игнажден са свързани надеждите за благополучие, здраве и късмет на семейството.

 

Мано Манов и тази година ще организира традиционната коледна томбола за жителите на Климент. Билетите вече се продават в местните магазини, а подаръците за печелившите са цветен телевизор, малко прасенце и коледна пуйка. Приходите и томболата и от коледния базар, в който се продават сувенири, изработени от доброволци, са посветени на нова кауза за селото – изграждането на класна стая на открито, където децата на Климент да поставят своите представления.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?