Следвайте ни

Дигитален архив събра калоферската дантела сто години назад

viber icon

Стотици модели калоферска дантела влизат в специален дигитален архив. В него ще бъдат събрани сканирани копия на завършени произведения, модели и схеми, запазени на хартия, рисунки на елементи. Архивът ще обхване период от около 110 години, в който известната совалкова дантела идва в Калофер и става част от поминъка на града.

Фондът с тези произведения  и модели ще бъде достъпен в интернет, той ще бъде публикуван в сайт, посветен на изящното плетиво. Интернет платформата вече се създава, тя е част от проект на Творческия център на калоферската дантела, финансиран от Национален фон „Култура“ в рамките на една година.

Проектът бе представен на 22-рото издание на Празника на калоферската дантела, който се провежда тази събота и  неделя в града под връх Ботев.  В него участват десетки местни плетачки, майсторки от клуб „Седянката“ в София, от Горна Оряховица и Русе. Празникът бе открит от заместник-кмета на Карлово Антон Минев.

Тази година фестът също е част от проекта, чиято основна цел е популяризиране на калоферската дантела, обясни председателката на читалище „Христо Ботев“ в Калофер Антоанета Първанова.

Калоферската дантела идва в града в края на 19-ти и началото на 20-ти век, а през 1910 г. вече е открито  първото дантелено училище в България „Трудолюбие“. След това десетилетия  наред  с ръкоделието се занимават жените от Калофер, те плетат и продават своите фини изделия, изработени с невероятно умение, труд и вдъхновение и така успяват да подпомагат  в много голяма степен семействата си.

Днес,  век по-късно, мисията на младите жени от Творческия център на калоферската дантела е да съхраняват този занаят, който мнозина признават и за изкуство, да обучават млади момичета и жени и да разказват на света за совалковата дантела и калоферските модели, които са съществен принос в световната дантелена традиция.

Освен създаването на архив проектът предвижда разработването на онлайн магазин. Линията вече е отворена и клиентите могат да поръчват както плетивата, които се намират в магазина на Творческия център в Калофер, така и всички сувенири и продукти там – ръчно изработени шевици, накити, биологични продукти от Балкана – козметика, пчелен мед, сладко от горски плодове.

Магазинът, както и малкият кът за срещи в Творческия център,  в който се сервират кафе, пасти и домашна лимонада, ще гарантират устойчивост на начинанието в следващите години. Част от този проект е и луксозният каталог с изображения на произведения от калоферска дантела, който вече се подготвя. Самото издание е и уникален сувенир, и своеобразен гид по естетика, който всяка дама, ценителка на дантелената красота, трябва да има у дома си.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?