Следвайте ни

Деян Дойнов с кошница рози и златна игла на гости в посолството на Аржентина

Ще подарим бюст-паметник на Иван Вазов на побратимения град Лас Бренас заяви кметът на Сопот

viber icon

Кметът на Сопот Деян Дойнов бе сред специалните гости на посланика на Аржентина в България Негово превъзходителство Алфредо Нестор Атанасов по случай националния празник  на страната 25 май. Тази година се навършват  211 години от Майската революция, когато се създават няколко независими държави в Южна Америка, сред които и Аржентина.

Дойнов бе поканен заради топлите връзки между града на Патриарха на българската литература Иван Вазов и аржентинския град Лас Бренас, провинция Чако, създадени преди около 10 години. Кметът на Сопот бе посрещнат сърдечно от посланика, който има български корени, и от неговата съпруга.

В знак на приятелство Деян Дойнов донесе подаръци от своя град. Кошница с прясно набран розов цвят от прочутата маслодайна роза дамасцена бе първия дар, който той връчи на съпругата на посланика. Следващият бе гривна и колие от бродирана българска шевица, в която са изобразени рози. За Негово превъзходителство бе бутилка вино от сопотската изба „Трагата“, една от най-реномираните винарни за 2019 и 2020 г. Ценна дърворезба от сопотски майстор, изобразяваща кътче от възрожденската част на града също бе дар за Алфредо Нестор Атанасов. Той бе удостоен и с една златна карфица, на чиято главичка са изписани неговите инициали. Украшението е дело на друг сопотски майстор - гравьорът Евгени Димов.

Дойнов подари на семейството луксозно издание на любимата на целия български народ книга „Под игото“.

Празненството бе изискано, скромно, с подчертано приятелско отношение към присъстващите, сподели пред „Марица“ Деян Дойнов. Специален поздрав от столична община отправиха Теодоси Спасов и група музиканти, допълни той.

Срещата ми с посланика имаше и делови характер, подчерта кметът на Сопот. Алфредо Нестор  Атанасов приел поканата на кмета на Сопот да дойде в града като специален гост на 9 юли, когато ще се честват 171 години от рождението на Иван Вазов.  

Още преди години нашият град е обещал на побратимения аржентински град Лас Бренас, където живеят  наши сънародници, да подари бюст-паметник на Иван Вазов. Аз поех този ангажимент отново и общината ще направи всичко възможно да го изпълни скоро, зарече се кметът на Сопот. Има база за развитие на бизнес отношения между Сопот и Аржентина. В следващ период от време ще обсъдим полагането на основите на такова партньорство, категоричен е Деян Дойнов.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?