Дават по шест бутилки минерална вода седмично на всеки жител на Кръстевич

Областният управител Ангел Стоев обеща подкрепа за съгласуване на готовия проект за водоснабдяване на селото

Община Хисаря спасява положението с липсата на вода в Кръстевич, администрацията осигурява по шест бутилки минерална вода по 1.5 литра на всеки жител на селото на седмица. Първото зареждане вече е направено. Това съобщи за „Марица“ кметът на общината инж. Пенка Ганева след среща с областния управител Ангел Стоев, организирана по негова инициатива.  Бутилираната минерална вода обаче е само за постоянните жители на селото, които са около 200 човека. През лятото селото се обитава от повече хора,  които имат имоти там, техният състав и брой е неустановен. За тях обаче общината не може да закупи бутилирана минерална вода. Но кметът на Хисаря настоя в селото да има водонска, която да е постоянно заредена с прясна вода.

Според инж. Пенка Ганева макар и временно може да се помогне на населението с питейна вода, въпросът обаче с водата за битови нужди наистина е много сериозен.  Хората не могат да поддържат елементарни хигиенни нужди.

Жителите на Кръстевич продължават да наливат туби с вода от минералните водоизточници в Стрелча и Красновски бани.

Заради проблема с водоснабдяването на Кръстевич областният управител Ангел Стоев организира среща. Той покани инициативния комитет на Кръстевич, сформиран заради  водната криза, кмета на общината Пенка Ганева,  управителя на ВиК – Пловдив Спартак Николов, и главния инженер на ВиК Антон  Гълъбов.

Проблемът с безводието в селото е системен десетилетия наред. Една от причините е сушата, но  според жителите на селото ВиК-съоръжението не се поддържа, а вододайната зона не се почиства.

В дългосрочен план има решение на проблема, коментираха на срещата при областния управител.  Има  изготвен проект на Община Хисаря, за който се търси финансиране от 3 милиона лева. Той включва изграждането на помпена станция, довеждащ колектор и пречиствателно съоръжение за питейната вода.

В краткосрочен план се набелязаха мерки, които да облекчат хората по време на водната криза. Освен водоноска в селото ще има и съд за вода, който ще бъде позициониран в закрито помещение. От ВиК се ангажираха да изпратят още в началото на новата седмица комисия, която да обследва вододайната зона и да предприеме необходимите мерки по почистването и и да осъществи профилактика на водопроводните кранове.

Ангел Стоев обеща подкрепа за по-бързото съгласуване със съответните ведомства на вече изготвения проект за водопроводната мрежа на селото и намиране на необходимите средства, включително и с възможностите на ВиК – Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?