1939

Дават нов живот на старата „Момина баня“ в Хисаря

С 3.7 млн. лева

Община Хисаря дава нов живот на старата „Момина баня“, една от най-известните минерални бани в града с 22-та топли извора, а също и в България. Реализирането на проекта не само ще обнови сградата и помещенията, но ще превърне банята в достъпен СПА център за местното население и за почиващите и гостите, които се настаняват в частните квартири, в къщите и апартаментите  за гости. Строителните дейности ще стартират в началото на септември и се предвижда да приключат за една година. Проектът е на Община Хисаря и за неговата пълна реализация Общинският съвет разреши тегленето на заем от „ФЛАГ“ ЕАД в размер на 3 728 155 лв.

През последните години в Хисаря се увеличи потокът на туристите, които отсядат в къщи и апартаменти за гости. Тези хора имат необходимост да ползват балнео- и рехабилитационни услуги, което до момента е трудно да се осъществи поради капацитета на центровете на рехабилитация и СПА в хотелите, както и поради по-високите цени, коментира кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева. Затова пристъпихме към реализирането на този проект. Нашата цел е утвърждаването на Хисаря като целогодишна дестинация и осъществяването на проекта ще допринесе за това, допълни тя.

С реализацията на проекта старата „Момина баня“ ще се изпълни с живот. През последните години в обекта работи само едното отделение с басейн, като през ден е за мъже, през ден - за жени, а останалата част е неизползваема.

"Момина баня" е със застроена площ близо 1400 кв. м и се състои от пет сгради - старата баня, турската баня, царска баня, главен каптаж и помпена станция. Първите сгради са строени в 20-те години на миналия век. Реконструкцията обхваща дейности във всички сгради на банята.

В основната сграда - старата баня, изградена около 1930 г., проектът предвижда реконструкция, при която ще бъдат подменени всички външни и вътрешни дограми, мазилки и облицовки, настилки, инсталации и покрив, изграждане на вътрешно стълбище за връзка между първо, второ ниво и  подпокривното пространство.

Ще бъдат изградени помещения за балнеопроцедури, масажи и релакс. Двете отделения с басейни - мъжко и женско, ще бъдат ремонтирани. Изцяло обновено ще бъде и крилото „Царска баня".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.08.2022 | 09:34

а кога ще възстановът ИСТИНСКАТА ИКОНОМИКА ИНДУСТРИЯ съсипана с приватизацията на ИВАН КОСТОВ и сдс

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

03.08.2022 | 09:32

Б Р А В О

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?