Следвайте ни

Дървото на живота, гигантски яйца и зайци украсиха Подбалкана

viber icon

Подбалканът грейва с великденска украса, селата около Карлово и Хисаря засияха с цветовете на дъгата още в седмицата преди Цветница.

Първи поставиха декоративни яйца, зайци, пеперуди и птици в зелените градини на селото ентусиасти от кметството и читалището в Климент. Инициативата  да превръща селото  в приказка с тематичен сюжет за всеки голям празник е на кмета Мано Манов. 

Яйцата в червено, зелено и жълто са на ръста на пет-шестгодишно дете, а пеперудите и зайците и птиците с гигантски размери станаха любима играчка на хлапетата от селото и техните родители.

Още 200 истински яйца ще грейнат за Великден в Климент. Те бъдат боядисани от децата на селото на Велики четвъртък на площада, където ще бъде отворена истинска работилница. Няколко жени ще работят заедно с хлапетата и ще ги учат как да боядисват яйцата само с растителни бои – червено с корени на брош, жълти с люспи от лук, зелено с трева. Украсата по тях ще бъде листенца от магданоз, детелина.

В пищна великденска украса вече грее Каравелово. Там занаятчиите от селото, които преди няколко години създадоха своя гилдия, украсиха със символите на Великден  огромно яйце с височина 1.20 м.  Яйцето е облечено с плат и вълна, а върху него са изрисувани дървото на живота и жизнения цикъл на земята.

Още два празнични къта пъстреят в Каравелово. Единият е с насадена в полог кокошка,  а пологът е  украсен с истински цветя. В любимо място за местните хора се превърна старата автобусна спирка, украсена с великденски мотиви.

От близо седмица в Каравелово действа великденски базар. Сувенирите, които се продават са ръчна изработка от местните  занаятчии, обясни кметицата Славка Червенкова. Базарът работи активно, част средствата, които се съберат, са предназначени за ремонт на камбанарията на църквата „Св. Архангел Михаил“, в квартала на Каравелово.

Старият кьошк в Столетово отново  ще приюти децата и техните родители в дните преди Великден, обяви кметът на селото Мирослав Колев.  Алеята, украсена с цветя и декоративни яйца, пеперуди, птици и зайци, ще отвежда столетовци към тяхното любимо място за раздумка. Тези дни около кьошка и по площада кипи усилена работа – кметството организира засаждането на градините по площада и улиците с пролетни  цветя.

В Столетово също е в ход благотворителна кампания. Доброволците към читалището изработиха в своята работилница подарък се всеки и отвориха базар на площада. Приходите от него  ще отидат за ремонт на покрива на старото училище в селото, което преди време приюти етнографската сбирка на селото.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?