46

Дарение за добри каузи: Доброволци дават нов живот на лавандулова нива

Доброволци дават нов живот на  нива с лавандулов разсад. Те ще пренесат 25 хиляди корена на нови места в региона и страната. Над 3000 корена от синьото ароматно цвете ще растат в дворовете на  наводнените села Каравелово, Богдан и Слатина, 15 000 броя ще стигнат до участниците в  кампанията "Капачки за бъдеще", а те, от своя страна, ще ги подарят на хиляди хора, които участват  в  събитията за рециклиране на пластмаса. Над 7000  други желаещи и доброволци също ще се сдобият с лавандулови корени, с които да декорират градините си. 

Кампанията за даване на втори живот на лавандуловата нива е в ход в хисарското село Старо Железаре. Насажденията, които са близо 4 декара, са собственост на Николай Сираков от Хисаря. Той ги е създал преди четири години, но оттогава не успява да ги продаде - пазарът на лавандулов разсад е много свит, цената на едно коренче е паднала от 20 на 15 стотинки, а после още и още надолу, докато е стигнала до 2-3 стотинки. Въпреки това няма желаещи да засаждат лавандула за добив на етерично масло. На няколко места в страната земеделски стопани изкореняват лавандуловите си ниви. Причината е сривът на цената на лавандуловото масло. Миналата година тя е паднала до 30-40 лева за килограм, което е повече от 10 пъти по-малко от пика преди десетина години. Най-масово разорават сините ниви в Добричко, където преди години стана модно модерно да се гледа лавандула, но се оказа, че житницата на България не е най-подходящият регион за ароматното цвете.

Николай обаче попаднал на информация на фондация "ГоратаБГ", от която разбрал, че наскоро е провела кампания за даряване на малинови храсти на хора, които искат да си направят градина. Свързал се с председателя на фондацията Никола Рахнев и се родила поредната инициатива. 

Преди дни лавандуловата нива на Николай Сираков бе пълна с над 20 доброволци, дошли да вземат разсад и да го разпределят за няколко каузи. Не искам да разоравам нивата, нека този, който иска, който има нужда, да си вземе от този разсад, казва той. 

Сред доброволците бе Божидар Буглов, който наскоро дари 7000 храста малини,  отглеждани досега в Казанлък. Причината е липсата на работна ръка, няма хора, с които да обработва и  бере малините. Затова предпочел да ги дари на хора, които ще спасят растенията и ще се грижат за тях. Проблемът с работната ръка е повсеместен, твърди Божидар. Той допълва, че има проблем дори с реализацията на пчелния мед, който произвежда от 136 пчелни кошера.

Да съберат вкоренени резници лавандула за хората от наводнени дворове в Каравелово, Богдан и Слатина, бяха дошли Стефка Гунева и съпругът й Робърт Патерсън от Каравелово. Това е поредната доброволческа инициатива, в която двамата се включват, след като потопът заля селото на Стефка. 

Кампанията на "Капачки за бъдеще", на която бяха дарени лавандулови корени, се проведе в София на 22 април, а в Пловдив ​- на следващия ден. Доброволците, които събират пластмаса за рециклиране, получиха подарък лавандулови корени, така се надявам да помогнем за спасяването на лавандуловата нива, обясни Рахнев. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?