Следвайте ни

Даяна от Карлово – с три шестици на матурите

viber icon

Дванайсетокласничка от Карлово е отличничката на тазгодишните матури в Пловдивска област. Даяна Михайлова е с шестици на трите държавни зрелостни изпита, които е държала - по български език и литература, по история и цивилизация и  по английски език.

Момичето е от профилирана паралелка със засилено изучаване на английски, немски и история в СУ „Васил Левски” в Карлово и вече е прието да следва в Англия. В университета Уорик в Ковънтри Даяна ще учи международен мениджмънт. Условието на вуза е 5,80 на матурата, българката е с пълно 6. От училището ще предложат девойката за национална диплома.

Как едно момиче от малко градче има кураж, амбиция и инат да успее?

Заслуга за това има семейството ми, усмихва се Даяна. Майка  е счетоводителка и гражданин на света - живяла е в Америка и Холандия, а в момента е в Англия. Бащата на Даяна пък има свой бизнес в Карлово. Двамата стимулират девойката да милее за родното, но и да го надскочи.

Даяна е родена в Горна Оряховица и учила там две години, след което продължила образованието си в карловско школо. След седми клас продължила в профилирана хуманитарна паралелка в СУ „Васил Левски”. Интересите  обаче се простират отвъд чуждите езици и историята. Затова момичето се колебало дали да продължи в университет с комуникации, маркетинг, пиар, или да избере нещо друго. В крайна сметка девойката се спряла на международен мениджмънт, понеже програмата включва различни дисциплини. "Ще уча финанси, икономика, комуникации, пиар, психология - много широк спектър. Така ще имам възможност в хода на следването да разбера кое е моето поле", обяснява отличничката.

Амбицията  е да не остане в Англия, а с отличен успех от първите две години през третата да се прехвърли в Пенсилванския университет в САЩ, който е от Бръшляновата лига. След това планира да се върне отново на Острова, за да си вземе дипломата оттам.

След часовете

Освен че е отличничка в училище, Даяна е и много активен човек. Участвала е в различни проекти. Един от тях е свързан с политологията и по него тийнейджърите създали симулация на Европейския съюз. Именно това изиграло огромна роля момичето да избере да следва международен мениджмънт извън родината си.

Заедно със съучениците си Даяна въртяла и ученическа компания по програмата на „Джуниър ачийвмънт”. По нея се създават симулативни кооперации, за да могат чрез дейността им учениците да тренират практически умения как се управлява бизнес. Стартъп фирмата на младежите се фокусирала върху старите занаяти тъкачество и плъстене. Тийнейджърите организирали работилнички за деца и за възрастни. Създали наръчници и видеоуроци. Свързали се с училище в Англия и пратили там видеклиповете. А после посрещнали негови представители на Празника на розата в Карлово.

В последната година Даяна и връстниците  работили и за две благотворителни каузи. Събирали пари за изоставена историческа сграда до паметника на Левски и за онкоболния баща на техен съученик. Реставрирането вече е в ход, включително и със сумата, събрана от децата. Таткото пък кара курс по химиотерапия.

Аз съм активен човек с позиция. Обичам непознатите води, нови хора, идеи и перспективи, казва за себе си Даяна. Била е дори кмет за един ден на Карлово през 2016 г. Ако има този шанс наистина, би направила родния си град по-зелен. Но преди това би модернизирала библиотеката.

Даяна не се заседява много пред телевизора и предпочита общуването на живо с приятели от тайфата. Когато е у дома, се зачита в книгите. Обича автобиографиите на успели хора. Интересни са  също научно-популярни книги за това как работи мозъкът, приложни науки, психология и история на България. Всичко това дава една по-широка представа и после човек по-лесно намира себе си, вярва отличничката на випуск 2018 в областта.

Мечтата  е, след като завърши университет, в продължение на няколко години да работи в различни държави и градове по света. След това би искала да се върне в България и да създаде своя компания със седалище тук, дори и тя самата да работи от другаде дестанционно. Не само да събера пари за къща и да си устроя живота, а да направя нещо за държавата, казва Даяна.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?