Дъждове и наводнения съсипали коловозната система на гара Карлово

Съсипана коловозна система, ръчно управление на стрелките,  и други проблеми с осигурителната техника са най-вероятната причина на извънредната ситуация на жп-гара Карлово снощи, при която едва не се блъснаха челно два влака, пълни с пътници.

Както "Марица" писа, два влака се разминаха на косъм от челен сблъсък снощи на гара Карлово около 19.00 часа, катастрофата е била предотвратена от опитния машинист на влака Чайка експрес от София за Бургас, който забелязал, че стрелките насочват композицията към коловоз, на който вече има влак. Машинистът успял да спре, а по-късно били организирани маневра и прегариране на влака Бургас-София, който вече бил установен на четвърти коловоз в гарата.

През това време десетки пътници от влака Бургас-София  престояха на гарата в продължение на 77 минути. Трети влак от Пловдив за Карлово също престоя 40 минути на входа на гара Карлово, изчаквайки да се освободи коловоз, който да го приеме. 
Снощи в гара Карлово при приемане на влак 3624  от Бургас за София на трети свободен коловоз с поканителен сигнал, поради повреда на  стрелка №13, която дава изкуствена заетост,  ръководителят на движението се заблуждава и обръща стрелката непосредствено пред влака. Той  го насочва към четвърти коловоз , където е  трябвало да бъде приет влак 3601 Чайка експрес от София за Бургас, който е приеман с редовен входен сигнал. Това разказаха железничари от гарата в Карлово.  Машинистът на Чайка експрес забелязва и спира веднага  пред входните стрелки без изобщо да влиза в гарата. 

Практиката в железниците е при такива извънредни ситуации да бъде направено разследване и да бъде съставен акт на виновния служител,  както и да се установи  причината за извънредната ситуация.

От години   осигурителната система на гара Карлово е в лошо състояние. Причината да се стигне до там са  наводненията на гарата при всеки проливен дъжд. Така от строя са излезли  първи и втори коловоз, те  са спрени от движение с разпореждане на жп-администрацията, тъй като са негодни за работа -  тези коловози са насипани с кал, с изгорели кабели и  не отговорят на стандартите за безопасност. Всички пътнически влакове се приемат само на трети, четвърти и пети коловоз, защото имат перони. Тъй като вечер има няколко пътнически влака, трябва да се внимава много, за да могат с намаления брой коловози, пътниците да бъдат обслужени, коментират железничари.

Преди четири дни е имало подобен случай с влак, влязъл на трети коловоз.

Задължение на НК Железопътна инфраструктура е да извърши ремонт на гара Карлово. В момента се работи усилено в жп-участъка Сопот-Христо Даново. Там се изграждат  перони, които са адаптирани за нуждите на хора  с увреждания, подменя се в целия релсов състав, за да се  вдигне скоростта на влаковете. Неотдавна бе завършен ремонт на гара Ботев край село Васил Левски. Очаква се да започне ремонт и на жп гара Карлово, тъй като тя е най-важният участък от пътя София-Зимница. Но честите наводнения на гарата при всеки дъжд съсипаха коловозното  развитие и в момента то е в окаяно състояние, казват жп-служители.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?