Следвайте ни

Дъбенското злато отключва път към света на траките

Стремската долина е била огромно обредно поле, твърди археологът Мартин Христов след новите си разкопки в района

viber icon

Ритуалът, с който са били полагани в полето край Дъбене даровете, предназначени за боговете, е просъществувал в продължение на няколко хилядолетия. Най-далечните във времето следи  -  невероятни златни находки  от три хилядолетия преди Христа,  бяха открити преди шест години от археолога от Националния исторически музей Мартин Христов. През това лято откривателят на Дъбенското златно съкровище търси уникална връзка между древното злато и керамиката от две хиляди години по-късно, намерена преди няколко дни.


В Стремската долина между днешното село Дъбене и река Стряма е съществувало огромно обредно поле, в което са били  полагани дарове към боговете.

Досегашните проучвания засичат период от две хилядолетия, в които ритуалът е бил повтарян абсолютно точно и това е уникалното. В ями, дълбоки около 45-50 см, са били полагани предимно съдове, характерни за епохата. После те са били заравяни, а над някои от тях ритуално са били разпръсквани златни накити. После те са били засипвани с пръст и с обли камъни, които във всички открити структури си приличат. Предметите, които са били дарявани на боговете през вековете са се променяли, както са се променяли начините и технологиите на тяхното създаване, но маниерът на поднасяне е оставал един и същ, обяснява Мартин Христов.

Ритуал е бил запазен и изпълняван по същия начин още близо две хилядолетия и това слага началото на  нова научна хипотеза за връзката между древните, населявали този район преди пет хиляди години и тези, които повтарят техните обреди две хиляди години по-късно. Най-вероятно и в двата случая става дума за траките. Разкритата нова каменна структура е с предмети, които се датират вече не  в ранната бронзова епоха, както откритите в предишните експедиции на този терен аналогични каменни структури, а  около две хиляди години по-късно   -  в ранножелязната, т .е. в първата половина на първото хилядолетие преди Христа. Последната каменната структура  -  яма с дълбочина около 45-50 см, се намира  в тази част  на Дъбенското поле, в която екипът на Мартин Христов работеше през втората година от началото на своите проучвания. Тя бе открита преди броени дни. В нея археологът намери положени дарове, предимно керамични съдове  -  кани, купи, кантероси, орнаментирани с щампована украса. Това са предмети, типични за тази епоха, които  не се отличават с нищо от намираните досега в обекти от това време, разказва Мартин Христов. Т.е. това е времето, в което са живели древните траки. Всъщност дали техните предшественици от третото хилядолетие преди Христа, които обичайно наричаме прототраки, са всъщност траките, чиито следи открихме преди броени дни край Дъбене. И ако не са, тогава защо траките, живели две хилядолетия по-късно, повтарят с такава точност ритуалите на своите предшественици. Защо и как е бил съхранен този ритуал толкова дълго време? Каква е връзката между хората, изпълнявали една и съща обредност в толкова дълъг период? Това са сериозни научни въпроси, който тепърва ще занимават учените, категоричен е Мартин Христов.

Шеста година продължават археологическите разкопки край Дъбене, те се финансирани от Министерството на културата и „Хаджиянкови" ЕООД.

Проучванията на Мартин Христов край Дъбене започнаха през 2004 година. Година по-рано той и колегата му  Иван Христов обикалят около Карлово в проучване на древноримска пътна станция.

В един магазин в Сопот те срещат жена, която носи златно колие. И двамата учени моментално забелязват особените златни елементи на огърлицата. Жената им разказва, че ги намерил съпругът <210>, докато орал с трактор нивите край Дъбене. Семейството оказало пълно съдействие на археолозите. Година по-късно Мартин Христов откри около 20 000 златни елемента от накити, които се датират преди пет хиляди години  -  в ранната бронзова епоха в първата половина на третото хилядолетие преди Христа. През 2007 година  откривателят на Дъбенското златно съкровище намери още уникална златна спирала  -  украшение за коса, и платинено-златен кинжал без заострен връх, който няма аналог в света. Всички предмети, както златните, така и керамичните, независимо от епохата, в която са създадени и положени в земята, са намерени в идентични каменни структури, които пък са създавани в продължение на две хилядолетия.

Уникалните златни накити,  тяхното количеството и невероятното им качеството преди две години дадоха основание да се смята, че в Дъбенското поле край златоносната река Стряма е съществувала работилница за златни предмети, които са стигали до Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?