46
Следвайте ни

"Да запазим българското" събира животновъдите на Паниците край Калофер

Специално за събитието идват ансамбъл "Филип Кутев"и Ибряма

viber icon

Десетки животновъди от Подбалкана и цялата страна се събират тази събота, 25 септември,  в местността Паниците край Калофер за 16-то издание на националния събор „Да запазим българското“.  Проявата е под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков,  на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и на  Сдружението за отглеждане на местни породи овце, чийто председател е калоферският кмет Румен Стоянов.

Начало на събора ще даде живописна манифестация на фолклорни групи от региона, те ще поздравят участниците и гостите със своите изпълнения.

Калофер очаква хиляди гости от цялата страна, те ще наблюдават впечатляващи дефилета на стада от селскостопански животни, които слизат от билото на Балкана, за да покажат най-добрите български породи.

По време на събора ще бъдат представени  местни породи селскостопански животни. Дефилетата започват с представянето на искърско говедо, следвано от стада каракачански коне, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска овца, дъбенска овца и каракачанска овца.

На финала ще дефилират каракачанските кучета, породата, на която животновъдите най-много се доверяват за опазване на стадата им в планината.

За първи път на събора „Да запазим българското“ ще се състои рибна фиеста.

Специално за събитието на Паниците идват  Държавният ансамбъл „Филип Кутев“и Иво Папазов – Ибряма.

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?