Следвайте ни

Да си спомним за Стоян Дринов

Библиотеката в Панагюрище носи неговото име

Днес се навършват 135 години от рождението на Стоян Дринов -  един от най-изтъкнатите детски писатели и поети. Роден е в Панагюрище. Учи в родния си град и в Пазарджик. Завършва история в Софийския  университет.

Автор е предимно на детска литература. Той е племенник на Марин Дринов. Сътрудничил е на списания „Веселушка“, „Детска радост“, „Другарче“ и „Светулка“ и е издал няколко книги — „Кукувица кука“, „Весели случки“, „Изворче“, „Верни-неразделни“, „Хорце“ и други. Редактор е на детското вестниче „Люлка“ (1921-1922).  Има песни по 30 негови стихотворения. 

През 1905 г. е учител в с. Баня, Пазарджишко. Работи като военен кореспондент по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. От 1914 до 1919 година с прекъсвания е учител във Враца и София (III прогимназия). В последните месеци от живота си е библиотекар в Народната библиотека. Превежда произведения на поети от руската, сръбската и западноевропейската литература.

Градската библиотека в Панагюрище носи неговото име от 1995 година. Синът му Людмил умира едва 17-годишен, но оставя едни от най-добрите ученически поетични произведения в България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?