Следвайте ни

Д-р Зигрун Комати дари на карловската библиотека три тома за България

viber icon

Голямата приятелка на Карлово и България германката д-р Зигрун Комати дари от името на Немско-българското сдружение за поощряване на връзките между Германия и България на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ три тома от поредицата BULGARICA на немски език, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

Томовете съдържат статии за факти, личности и събития, които са тясно свързани с историческите и културните връзки между Германия и България. Публикациите са на литературни, исторически, теологически, езиковедски, педагогически, географски и художествени теми. Публикувани са и рецензии за нови книги от тези области. Авторите на статиите са специалисти по славистика, археология, българистика, а в изданията са представени техните изследвания. Томовете са на издателство AVM Verlag München и са публикувани на немски, български, руски, английски и френски език. Разпространяват се основно по библиотеки в Европа, САЩ и Австралия, навсякъде, където има лектори по български език.

Д-р Зигрун Комати е председател на немско-българско сдружение за поощряване на връзките между Германия и България, основано през 1996 година (www.deutsch-bulgarische-gesellschaft.eu). Тя е в основата на побратимяването между германския град Зеехайм-Югенхайм и град Карлово, сключено с меморандум за сътрудничество през 2018 година. 

Тя многократно посещава града и региона по време на Празника на розата и други културни прояви. Водени от нея германски делегации са правили ценни  дарения в областта на образованието и културата. Дарението, което прави за Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ е в знак на благодарност за предоставените от ръководството на Община Карлово ценни издания, подпомогнали изследванията на членовете на сдружението.

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?