46

Д-р Емил Кабаиванов след среща при Андрей Цеков: МРРБ подготвя фонд с 500 млн. лева за общински проекти

МРРБ има концептуална рамка за създаването на Фонд за общински инвестиции, който се планира да заработи с държавни средства през бюджета на регионалното министерство още следващата година. По предварителни разчети допълнителните средства, които ще бъдат насочени към общините, ще бъдат около 500 млн. лева. Предстои до тях да бъдат изпратени анкетни карти, в които да посочат конкретните планирани инвестиции, каква част от инвестиционните дейности се предвижда да бъдат реализирани в рамките на 2024 г. и какъв обем в следващите периоди.

Това стана ясно по време на среща на министъра на регионалното развитие  Андрей Цеков с кметове на общини – членове на УС на Националното сдружение на общините – кметът на Карлово д-р  Емил Кабаиванов и заместник-председателите на УС Донка Михайлова - кмет на Троян и Иво Димов - кмет на Димитровград, както и членовете на УС Владимир Георгиев - кмет на Самоков, Радослав Ревански - кмет на Белица, Петър Паунов - кмет на Кюстендил и Васко Стоилков - кмет на Сливница. Те обсъдиха обсъдиха с министър Цеков подписването на споразуменията между МРРБ и общините за дофинансиране на инвестиционни проекти. Андрей Цеков потвърди ангажимента на министерството да дофинансира общинските проекти, които се изпълняват със средства от бюджета на ведомството 

След срещата кметът на Карлово д-р Кабаиванов коментира, че общините ще имат възможност да приоритизират инвестициите по своя преценка в зависимост и от степента на готовност за стартиране. Това ще даде възможност както за по-добро разпределение на ресурса, необходим за подпомагане на публичните инфраструктурни инвестиции в общините, така и за общ поглед върху средносрочните приоритети на местната власт и съответно ще облекчи процеса на планиране на средства за Фонда.

Общините, изпълняващи обекти за подобряване на общинската пътна и улична мрежа и ВиК обекти, вече са получили писма от МРРБ да предоставят информация и документи за напредъка по строително-ремонтните дейности. В писмото е обърнато внимание, че данните трябва да обхващат и необходимите средства, на база сключени договори и реално изпълнени СМР, както и график за цялостното изпълнение на обектите. Това поясни след срещата д-р Кабаиванов и уточни, че подписването на споразуменията ще започне през м. септември. 

Според кмета на Карлово амбицията на местната власт е всички проекти, в които няма драстични забавяния, да бъдат финансирани. От МРРБ увериха, че във връзка с интензивния строителен сезон, и преди сключване на споразумението за доплащане, общините могат да приемат изпълнените дейности, дори те да надхвърлят 50% от общия обем по проекта.

В рамките на диалога между НСОРБ и МРРБ, екипът на сдружението подготвя конкретни виждания за обхвата и функционирането на Фонда за общински инвестиции. Предложенията ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на УС на НСОРБ на 12 септември, след което, в рамките на работни срещи с екипа на МРРБ, ще бъдат обсъждани конкретните параметри, които да бъдат представени на министъра на финансите и внесени в Министерския съвет, обобщи кметът на Карлово.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?